Meer geld voor kerntaken, minder voor prestigeprojecten

Op 13 september 2024, over deze onderwerpen: Financiën, Goed bestuur, Verkiezingen 2024

De stad Leuven heeft een gat in de hand. N-VA pleit voor een verantwoord financieel beleid met minder geld voor prestigeprojecten en meer voor kerntaken.

Het huidige stadsbestuur beheert het geld van de Leuvenaars niet als een goede huisvader. De financiële schuld per inwoner steeg in Leuven van € 1.062 in 2020 naar € 1.638 in 2023, ruim boven het Vlaams gemiddelde. De schuld is op 1 legislatuur met meer dan 90% gestegen! De rentelasten zijn daardoor meer dan verdubbeld. De gestegen belastingen dienen dus niet voor extra beleid, maar om de spilzucht van de huidige bestuursploeg te betalen. Leuven leeft stilaan op een berg schulden. Dit zijn schulden voor de volgende generaties.

N-VA Leuven staat daarentegen voor een gezond financieel beleid, waarbij zorgzaam met het geld van de Leuvenaar wordt omgesprongen en dus geen schulden naar toekomstige generaties worden doorgeschoven. Wij zullen de vinger op de knip houden.
Raadslid Pieterjan Vangerven: “Wij willen een grondige budgettaire oefening met focus op het inperken van de exploitatie-uitgaven die de laatste jaren geëxplodeerd zijn. Leuven moet de doelmatigheid van haar uitgaven beter controleren en opvolgen. Daarbij springen vooral de sterk gestegen personeelsuitgaven en kosten voor diensten en goederen in het oog. Het investeringstempo moet realistischer en selectiever, waarbij mogelijke investeringen steeds worden getoetst aan de prioriteiten en noden binnen het beleid.”

Fractieleider en lijsttrekker Zeger Debyser: “We willen de belastingen voor de Leuvenaars verlagen. We draaien de belastingverhoging op wonen (+10% onroerende voorheffing (OV)) terug, op zijn minst voor de enige en eigen woning. We betalen het gemeentelijk deel van de opcentiemen terug voor jonge kopers gedurende 3 jaar. De inname van openbaar domein en het plaatsen van containers voor energiebesparende renovatiewerken wordt gratis gedurende de eerste week.”

Kandidaat Gemeenteraad Daniela El Kadi gaat verder: “We zijn nu de duurste stad van Vlaanderen voor bewonerskaarten. We verlagen daarom de prijs voor de bewonerskaarten. We bieden het eerste uur gratis ondergronds parkeren in centrumparkings aan om bezoekers terug welkom te heten en verbeteren de signalisatie van de ANPR camera’s om het aantal boetes te verminderen.”

Zeger Debyser: “Een stad beheert de gelden van haar inwoners. Ze moet dit doen als een goede huisvader. Dit bestuur heeft een gat in de hand. De Leuvenaar wil minder geld voor prestigeprojecten zoals bakfietsen voor € 300.000, een torenspits van € 600.000, een DOMO gebouw van € 4 miljoen, het Interleuvengebouw van € 8 miljoen, en een podiumkunstenzaal van € 100 miljoen. De Leuvenaar wil dit geld liever besteden aan kerntaken zoals veilige en goed onderhouden voet- en fietspaden, vergaderlokalen, een nieuw zwembad…

Contacteer
Fractievoorzitter en Lijsttrekker: Zeger Debyser 0491 22 71 52
Gemeenteraadslid en kandidaat Gemeenteraad plaats 3 Pieterjan Vangerven: 0495 74 25 19
Kandidaat Gemeenteraad plaats 5 Daniela El Kadi: 0471 44 22 38

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is