Pieterjan Vangerven

Achtergrond

Pieterjan Vangerven, 28 jaar, is geboren te Leuven en samen met zijn zus en broer opgegroeid in buurgemeente Herent. Als kind had hij steeds energie op overschot en ook nu is hij een bezige bij. Naast zijn passie voor sport was Pieterjan als kind ook al gebeten door politiek. Zo stuurde zijn vader hem, toen hij op zeeklasse was in het zesde leerjaar, al de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen in Herent per brief. Pieterjan heeft drie grote passies: sport, politiek en economie. In 2012 kwam hij in Kessel-Lo wonen en daar woont hij nu zes jaar later nog steeds. De gemeenteraadsverkiezingen worden zijn politieke vuurdoop.
 

Topsporter

Pieterjan combineerde jarenlang zijn universitaire studies met topsport. Als zwemmer behaalde hij maar liefst dertig medailles bij de nationale kampioenschappen. Als voormalig Belgische kampioen is zwemmen nog steeds één van zijn grootste passies, maar nu wel als jeugdtrainer bij Leuven Aquatics VZW waar hij ook in het bestuur zetelt. Daarnaast is hij ook bestuurslid bij de VZW Tofsport Leuven en de Vlaamse Zwemfederatie, onbezoldigd voor alle duidelijkheid. Daarnaast is hij ook de drijvende kracht achter de grootste Belgische zwemwebsite ‘SwimNation.be’. Momenteel is hij nog steeds dagelijks in de fitness of het zwembad te vinden, speelt hij graag (beach)volleybal met vrienden en gaat hij tijdens vakanties graag wandelen, mountainbiken of surfen. Sport is voor hem dan ook een belangrijk aspect van het leven. ‘Mens sana in corpore sano’ is een motto dat hij zoveel mogelijk wil uitdragen.
 

Studies en carrière

Na zijn middelbare studies aan het Heilige-Drievuldigheidscollege, ook wel gekend als ‘de Jozefieten’, ging Pieterjan na lang twijfelen uiteindelijk Toegepaste Economische Wetenschappen studeren aan de KU Leuven. Omdat professor worden hem wel iets zei en hij goede resultaten had behaald, besloot hij nadien te doctoreren. Eind 2016 behaalde hij zijn doctoraat (PhD) in de Toegepaste Economische Wetenschappen. Zijn onderzoek richtte zich voornamelijk op economische integratie in de EU en de gevolgen daarvan voor politieke instellingen, kiezers en politici. Voor zijn doctoraat verkreeg Pieterjan een beurs van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek. Als postdoctoraal onderzoeker economie en management is hij momenteel werkzaam aan de faculteit economie van de KU Leuven en bij het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek. De voorbije jaren spendeerde Pieterjan ook veel tijd aan de Amerikaanse Stanford University in Californië in het centrum van Silicon Valley. Die omgeving en de positieve ‘vibe’ die er heerst zijn een grote inspiratie voor Pieterjan. Leuven zou in zijn ogen het Palo Alto van Vlaanderen moeten worden.

In de lokale politiek wil Pieterjan zich graag toeleggen op de volgende onderwerpen:

  • Sport
  • Begroting & Financiën
  • Ondernemen
  • Universiteit & Studenten