Minder papier hier. N-VA vraagt minder papier en meer inhoud in de communicatie met de burger

Op 24 maart 2025, over deze onderwerpen: Financiën, Natuur en klimaat

Duurzaamheid is één van de speerpunten van Leuven Klimaatneutraal 2030, dé topprioriteit van de Leuvense meerderheid. Toch worden er jaarlijks kilo’s en kilo’s papier verspreid om de burger te informeren. Papier dat bij de meeste mensen vaak meteen in de papierbak verdwijnt. In deze tijd zoeken veel Leuvenaars hun informatie op via het internet. N-VA Leuven vraagt zich luidop af of de Leuvense communicatiedienst al in de 21ste eeuw is aanbeland. N-VA Leuven stelt voor om de Leuvenaar zelf te laten kiezen om stedelijke informatie digitaal te ontvangen.

Het is belangrijk om de burger te informeren, daar bestaat geen twijfel over. De website van stad Leuven heeft in het verleden al een opknapbeurt gekregen met de bedoeling de burgers op een bevattelijke en gedetailleerde manier te informeren. Maar de nieuwe webstek is niet het enige infokanaal. Ettelijke brochures en folders worden verspreid door de diensten Jeugd, Sociale Zaken, Onderwijs, Buurtwerk, Diversiteit en Gelijke Kansen, Cultuur, Sport, Communicatie, Mobiliteit, Leuvenement enz.. Aan al die duizenden folders en brochures hangt al snel een prijskaartje vast van om en bij de 500.000 euro per jaar. Dat is een hoop geld voor papier dat bij minstens 85 % van de Leuvenaars ongelezen in de papiermand verdwijnt.

Raadslid Katelijne Dedeurwaerder: “Alleen al het promomagazine van de stad, LVN, dat maandelijks in de brievenbus van de Leuvenaar valt, kost 270.000 euro per jaar aan drukwerk en bedeling. Maar dat magazine kan je evengoed terugvinden op de webstek van de stad, ook in een luisterversie.” Tegenwoordig zie je op heel wat brievenbussen een rode sticker waarop duidelijk aangegeven staat dat de bewoners geen drukwerk willen. Katelijne Dedeurwaerder vraagt zich dan ook af waarom Leuven zo halsstarrig blijft vasthouden aan het verdelen van de papieren versie en niet volop inzet op digitale informatie. “Het klopt dat sommige Leuvenaars minder vertrouwd zijn met het internet. Uiteraard mag de papieren versie nog verdeeld worden aan wie deze wil ontvangen, iedereen heeft recht op informatie”, vult ze aan.

Ook raadslid Debby Appermans wil de papierberg verkleinen en doet een concreet voorstel: “Waarom vraagt het Leuvense bestuur niet aan haar inwoners of ze de stedelijke info nog op papier in de bus willen ontvangen of liever nog enkel digitaal? Zo kunnen de bewoners die papier willen uitsparen, per email aangeven een digitale nieuwsbrief te verkiezen boven een papieren versie. De overige inwoners kunnen dan wel nog de papieren versie ontvangen, maar dit zal geleidelijk aan afnemen. Voor een slimme stad als Leuven moet het helemaal niet moeilijk zijn om zoiets op poten te zetten, temeer omdat de stad Antwerpen al sinds 2012 is overgegaan op een digitaal stadsmagazine. Deurne lanceerde in 2022 een digitale nieuwsbrief en koppelde dit aan het planten van bomen. Deze maatregel zou veel bomen en veel geld kunnen besparen. Wie weet kunnen we met het geld dat bespaard wordt, het ploeterbad in het provinciaal domein de komende jaren open houden?”

Contacteer

  • Gemeenteraadslid N-VA Katelijne Dedeurwaerder: 0478/36.11.36 - Katelijne.dedeurwaerder [at] hotmail.com
  • Gemeenteraadslid N-VA Debby Appermans: debby.appermans [at] n-va.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is