Katelijne Dedeurwaerder

Gemeenteraadslid

Oost-Vlaamse met Westvlaamse roots en liefde voor talen

Zoals veel Leuvenaars ben ik in deze stad een migrant ! Bijna 30 jaar geleden verhuisde ik uit Zottegem naar Leuven samen met mijn man Ignace die in die tijd bij CERA in de Parijsstraat werkte. Toch ben ik niet echt een Oost-Vlaamse. Mijn ouders die uit West-Vlaanderen naar Zottegem verhuisden hebben mij gestimuleerd om talen te leren. Als Germanist bracht mijn vader me de liefde bij voor zowel het Nederlands, het Frans, als het Engels. Ik spreek ook wel voldoende Duits, Spaans en Italiaans. De liefde echter voor het Frans zat behoorlijk diep. Ik bracht vakanties door bij verre familie van mijn vader in Boulogne-sur-Mer, volgde taalkampen en behaalde een masterdiploma Romaanse Filologie.

Toch volgde ik niet het klassieke parcours in de onderwijswereld. Kort na mijn afstuderen in de jaren 80 werkte ik als privé-secretaris voor toenmalig Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking André Geens. Ik leerde er de Volksunie kennen !

Aan het einde van de legislatuur zocht ik werk dichter bij Leuven en vond ik een job bij Universal Flavors in Haasrode. Korte tijd later ging ik bij Belgacom werken waar ik een management trainee programma en een mentoring programma leidde. Veranderingen binnen Belgacom dreven me ertoe om een andere horizon op te zoeken.

Ik werd met open armen ontvangen op het eerste kabinet van Minister Geert Bourgeois die ik aanvankelijk ondersteunde bij de uitbouw van zijn kabinet en die me later als adviseur Toerisme Buitenland de kans gaf om samen met Toerisme Vlaanderen een toeristisch kantoor op te zetten in Beijing. Tegelijkertijd probeerde ik naar synergieën te zoeken tussen toerisme en ontwikkelingssamenwerking binnen het beleid.
 

Franstaligen (beter) Nederlands leren spreken

Uiteindelijk heb ik toch weer gekozen voor het onderwijs. Eerst enkele jaren als lerares Frans in het middelbaar onderwijs. Tenslotte vond ik mijn roeping als zelfstandig taaltrainer en geef ik Nederlandse les aan hoofdzakelijk Franstaligen in grote Brusselse bedrijven. 
 

Gemeenteraadslid voor N-VA

Evengoed vind ik het een uitdaging om gemeenteraadslid voor N-VA in Leuven te zijn. Als politica verdiep ik mij in de thema’s cultuur, toerisme en senioren, wonen, gelijke kansen en mondiaal beleid alsook economie en onderwijs.

Ik ben nogal pragmatisch en zoek graag mee naar duurzame en economisch haalbare oplossingen. Vaak is het voldoende om je gezond verstand te volgen om een probleem op te lossen !


Dossiers

- Aandacht voor groene taxi’s
- Dure parkings en randparkings die geen serieuze randparkings zijn
- Kosten voor toeristisch drukwerk swingen de pan uit ondanks digitaal tijdperk