Leuven presenteert ook in 2023 donkerrode financiële cijfers

Op 29 april 2024, over deze onderwerpen: Financiën

Naar jaarlijkse gewoonte presenteert de Stad Leuven in april de jaarrekening van het voorgaande jaar. Daaruit blijkt dat de huidige bestuursploeg ook in 2023 weer zwaar in het rood ging. N-VA hekelt dit beleid. “Het financieel beleid van het huidige Leuvense stadsbestuur is desastreus”, zo klinkt het.

N-VA raadslid Pieterjan Vangerven beet zich al sinds het begin van deze legislatuur vast in het financieel beleid en heeft eerder al voor de spilzucht gewaarschuwd. “Het is echter roepen in de woestijn, want de huidige meerderheid kiest ervoor om gewoon door te gaan op haar elan. Na tekorten van 37,3 miljoen in 2020, 7,7 miljoen in 2021 en 27,6 miljoen in 2022, gaat men ook in 2023 in het rood voor maar liefst 34,8 miljoen euro.”, zegt Vangerven. “Alles samen dus goed voor 107 miljoen euro. Deze tekorten werden initieel nog opgevangen door reserves aan te snijden, maar zijn intussen zo groot geworden dat men de voorbije jaren voor maar liefst 76 miljoen euro extra schulden is moeten aangaan, alleen al in 2023 45 miljoen euro. Daar waar in het begin van de legislatuur de schulden nog onder controle waren met een ruim 95 miljoen euro, bedraagt de totale uitstaande financiële schulden intussen ruim 170 miljoen euro. Deze schulden zijn jammer genoeg het rechtstreekse gevolg van het financieel beleid van dit stadsbestuur. De Leuvenaars gaan die nog decennia lang moeten afbetalen”, gaat Vangerven verder. ‘Op vier jaar tijd gaan we dus van 95 naar 170 miljoen euro. Een stijging van bijna 80%. En dit nog zonder een eventuele extra lening van 50 miljoen die in 2024 gepland staat. De kans is groot dat de schuldenberg op één legislatuur bijna verdubbelt”, aldus Vangerven. 

Fractievoorzitter en Lijsttrekker Zeger Debyser vult aan: “Belangrijk is ook om de Leuvenaar eraan te herinneren dat deze schulden moeten worden aangegaan, ondanks de 8 miljoen euro aan gestegen belastingen per jaar (onroerende voorheffing en aanvullende belastingen), bijna 8 miljoen euro aan boete-inkomsten per jaar en ruim 7 miljoen euro extra inkomsten uit het gemeentefonds per jaar. Deze extra inkomsten volstaan dus niet om de spilzucht van het stadsbestuur te financieren. Alleen al dit jaar investeert de stad dus maar liefst 34 miljoen euro die ze niet heeft. Het probleem qua investeringen is tweeledig: ten eerste worden er worden geen keuzes gemaakt en prioriteiten gesteld, en ten tweede zijn er ook heel veel ad hoc investeringen die niet eens in het oorspronkelijke, al veel te ambitieuze, investeringsplan waren opgenomen. De schulden hebben ook een impact op de werkingsmiddelen, want intussen is het jaarlijks bedrag dat de stad aan rentelasten moet besteden al ruim verdubbelt van ruim 2 miljoen naar bijna 5 miljoen euro.”

Contacteer

  • Gemeenteraadslid: Pieterjan Vangerven - 0495 74 25 19
  • Fractievoorzitter en lijsttrekker: Zeger Debyser - 0491 22 71 52

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is