Eerste resultaten van de stadsmonitor 2023: daling van het vertrouwen in het stadsbestuur en spectaculaire stijging van de schulden!

Op 24 januari 2024, over deze onderwerpen: Financiën, Goed bestuur, Mobiliteit, Veiligheid

Vlaanderen bevraagt haar burgers regelmatig via de stadsmonitor. Zonet werden de resultaten voor de bevraging in 2023 bekend gemaakt. Het is interessant om deze resultaten voor Leuven te vergelijken met die van 2020. N-VA Leuven bekeek reeds de samenvatting en geeft een eerste reactie.

Fractieleider en lijsttrekker Zeger Debyser: “De tevredenheid van Leuvenaars over hun stad zakt wel van 85% naar 81%, maar blijft boven het gemiddelde voor het Vlaams Gewest (73%). Wel opvallend is de daling in het vertrouwen in het gemeentebestuur met 5% sinds de vorige bevraging in 2020. Deze brede coalitie van Vooruit, CD&V en Groen bekoort maar 51% van de inwoners meer. Er is ook een duidelijke achteruitgang in de tevredenheid over de consultatie van de inwoners (-5%). De tevredenheid over het sociaal weefsel gaat met 6% vooruit al ligt dit met 45% nog iets onder het Vlaams gemiddelde van 48%. Men is wel tevreden over de loket- en digitale diensten. De mediaanprijs van de huizen is met 21% gestegen. De wooncrisis is in Leuven zeker niet voorbij.”

Een eerste detailanalyse leverde deze bevindingen op: onze criminaliteitsgraad ligt veel hoger dan het Vlaams gemiddelde met vooral veel diefstal en een stijgend aantal drugsdelicten. Ook qua verkeersveiligheid scoren we niet goed ondanks al onze circulatieplannen met 425 ongevallen met lichte en zware verwondingen per 100.000 inwoners t.o.v. gemiddeld 347 in het Vlaams Gewest. 76% van de Leuvenaars bezit een wagen maar slechts 49% vindt voldoende parkeerplaats. Ook qua seniorenbeleid blijven we ondermaats scoren. Slechts 40% vindt dat er voldoende activiteiten zijn voor senioren; hier scoren we beduidend slechter dan het Vlaams Gewest.

Raadslid Pieterjan Vangerven: “De financiële schuld per inwoner is sinds de vorige bevraging met 47% gestegen. In 2019 bedroeg die schuld 1.062 euro per inwoner. In 2022 was die al opgelopen naar 1.561 euro! Hiermee stijgt de schuld boven het gemiddelde van 1.257 euro voor het Vlaams Gewest. En dit ondanks recordopbrengsten uit de opcentiemen op de onroerende voorheffing in vergelijking met het Vlaams Gewest. Hier heb ik voor gewaarschuwd van in het begin van de legislatuur. De schuldopbouw zal bovendien verder oplopen in 2023 en 2024. Dit stadsbestuur hypothekeert daarmee de kansen van de toekomstige generaties.”

Fractieleider en lijsttrekker Zeger Debyser: “Terwijl de algemene tevredenheid in Leuven wel hoog blijft, zien we toch een daling in het vertrouwen in het stadsbestuur. De brede coalitie bekoort slechts een nipte meerderheid van de Leuvenaars meer. Daarbij valt op dat de Leuvenaar zich minder geconsulteerd voelt. Dit dalend vertrouwen en het gebrek aan echte inspraak hoor ik op mijn luistertoer. Deze stad snakt naar een ander bestuur met de knip op de geldbeugel, de terugkeer van het gezond verstand en echte medezeggenschap voor de Leuvenaar.” 

Contacteer:

  • Gemeenteraadslid Pieterjan Vangerven: 0495 74 25 19 - pieterjan.vangerven [at] n-va.be
  • Fractievoorzitter en lijsttrekker Zeger Debyser: 0491 22 71 52 - zeger.debyser [at] n-va.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is