Red acht levens terwijl je wacht

Op 3 mei 2019, over deze onderwerpen: Welzijn
Organ recovery

Op dit moment zijn er in België bijna 1.300 mensen aan het wachten op een orgaan. Meer dan 100 van hen zullen overlijden voor er een orgaan gevonden wordt. Daarom vragen gemeenteraadsleden Debby Appermans en Zeger Debyser van N-VA Leuven om actie te ondernemen.
Debby Appermans: “Bij een overlijden waarbij orgaandonatie een mogelijkheid is en de overledene zich niet opgegeven heeft als orgaandonor, moeten de nabestaanden in zeer moeilijke omstandigheden een beslissing nemen over eventuele donatie. In 15% van de gevallen leidt dit tot een weigering. Indien de overledene geregistreerd was als orgaandonor bespaart dit de familie de keuze en kunnen er tot 8 mensen gered worden en de levenskwaliteit van 50 mensen verbeteren (dialysepatiënten, mensen met brandwonden, ...)”.
“In België is slechts 3% geregistreerd. Om dit percentage omhoog te krijgen, moeten mensen aangespoord worden om zich vrijwillig op te geven als orgaandonor. De stad Leuven kan dit doen door op de tickets in het stadhuis een boodschap te zetten en door een banner toe te voegen aan mailings om mensen aan te zetten zich te laten registeren.” zegt Zeger Debyser.
Tot nu moet men nog steeds naar het Stadhuis gaan om zich te laten registreren. We willen dat dit ook mogelijk wordt via het e-Loket.
Deze vragen zijn gesteld op de gemeenteraad bij monde van Debby Appermans en de Stad heeft hier positief op gereageerd.

Debby Appermans
Gemeenteraadslid N-VA

Zeger Debyser
Gemeenteraadslid N-VA
0491/22.71.52

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is