Participatietraject Vorm3010 bereikt slechts een select publiek.

Op 14 mei 2021, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Ruimtelijke ordening, Participatie

“Maak de bevraging laagdrempeliger zodat alle Kesselaars ook effectief de kans krijgen om deel te nemen”

Momenteel loopt in Kessel-lo een 2 jaar durende bevraging bij de bevolking over mobiliteit en ruimtelijke ordening, onder de naam Vorm3010. Uit een samenvatting van de bevraging blijkt dat 3.329 Kesselaars de bevraging hebben ingevuld. Opvallend: uit de cijfers blijkt dat vooral hooggeschoolden deelnamen aan de bevraging, dat slechts 9% van de respondenten ouder is dan 65 jaar en dat amper busgebruikers hun stem lieten horen. Zeger Debyser en Veerle Bovyn: “De cijfers tonen duidelijk aan dat slechts een select publiek reageerde op de bevraging. Laag- en middengeschoolden en senioren werden amper bereikt. Wij vragen het stadsbestuur dan ook om de vorm van Vorm3010 aan te passen en laagdrempeliger te maken, zodat alle Kesselaars ook daadwerkelijk de kans krijgen om te inspireren voor de toekomst van Kessel-Lo.”

Zeger Debyser en Veerle Bovyn, gemeenteraadsleden: “Een eerste rapport over de bevraging over de toekomst van Kessel-Lo werd beschikbaar gesteld, en de transparantie hierover verdient alvast een pluim. Maar tegelijk roept het rapport grote vragen op over de representativiteit van de bevraging. Van de respondenten volgt liefst 82% hoger onderwijs. Daarenboven is slechts 9% van de respondenten ouder dan 65 jaar en slechts 3% busgebruiker. In het burgerpanel zijn er 60% hoger opgeleiden, 26% busgebruikers en 19% 65+ ‘ers.”

Zeger Debyser : “Uit deze eerste bevraging blijkt een voorkeur voor speelstraten, het weren van sluipverkeer en meer groen in de straten. Meer verrassend is het duidelijk pleidooi om voetgangers en kinderen voorrang te geven op fietsers in de woonwijken. Ook opmerkelijk is de lage score voor openbaar vervoer als toekomstig, duurzaam transportmiddel voor de korte afstand. Het lijkt ons wel essentieel om de resultaten per deelgebied of straat beschikbaar te stellen vooraleer conclusies te maken.”

Veerle Bovyn: “Wij zijn een groot voorstander van participatie vanaf de conceptfase, zeker als het gaat over mobiliteit en ruimtelijke ordening. Vorm3010 wou op een creatieve manier de burger digitaal aanspreken. Maar tegelijk willen we de kwaliteit van het proces mee bewaken. Zo wezen we reeds op de tendentieuze vraagstelling van Vorm3010 waarbij bepaalde conclusies al op voorhand vast lijken te liggen onder andere over bewonersparkeren. Nu blijkt bovendien dat slechts een select publiek de bevraging beantwoordde, terwijl het van groot belang is dat een zover divers mogelijk publiek wordt bereikt in het kader van een dergelijk participatietraject.”

Zeger Debyser: “Laag-en middengeschoolden, senioren en busgebruikers zijn duidelijk ondervertegenwoordigd in de bevraging. Dit maakt het moeilijk om conclusies te trekken uit de antwoorden op de stellingen. Een bevraging mag niet elitair zijn. We roepen de stad dan ook op om meer inspanningen te leveren om een breder publiek te bereiken. Wellicht wordt daarom de vorm van Vorm3010 best aangepast en laagdrempeliger gemaakt. Directe bevraging en infomomenten per wijk met aandacht voor alle Kesselaars lijken ons aangewezen.”

Zeger Debyser
Gemeenteraadslid
0491/22.71.52

Veerle Bovyn
Gemeenteraadslid
0486/37.24.27

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is