N-VA Leuven: “Tijd dat het stadsbestuur luistert naar de bezorgdheden van de omwonenden”

Op 23 april 2021, over deze onderwerpen: Wonen

AGSL, het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven, wil in het groene park van de Centrale Werkplaatsen een grote woontoren met de naam ’t Wisselspoor bouwen naast Hal 5. Nu dit project al voor de tweede keer een negatief advies krijgt van de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie, geeft het stadsbestuur te kennen dat ze haar plannen voor dit woonproject even op pauze zet en heeft het haar aanvraag voor een omgevingsvergunning ingetrokken. Het stadsbestuur zou wel van plan zijn om een nieuw dossier in te dienen. Veerle Bovyn en Debby Appermans (gemeenteraadsleden): “Wij begrijpen de bekommernissen van de buurtbewoners en hebben deze verschillende keren aangekaart bij het stadsbestuur. Tevergeefs. Dat er nu opnieuw een negatief advies is, verwondert ons dan ook niet. Het is hoog tijd dat het stadsbestuur luistert naar de bezorgdheden van de omwonenden in de plaats van eigenwijs te volharden in haar eigen gelijk.”

Debby Appermans: “Oorspronkelijk was op deze locatie een gebouw van maximaal 5 verdiepingen voorzien, maar bij de vergunningsaanvraag voor project ‘t Wisselspoor waren het er maar liefst 11. De omwonenden maakten zich grote zorgen over het project en in januari 2020 zat de N-VA-fractie van Leuven daarom met hen samen om te luisteren naar hun bekommernissen. Vooral de te verwachten mobiliteits-, luchtkwaliteit- en luchtcirculatieproblemen, de grote hoogte van de toren die slagschaduw met zich meebrengt en het verdwijnen van het openbaar groen waren de belangrijkste bezorgdheden.”

Veerle Bovyn: “Uiteindelijk zette het stadsbestuur haar plannen door met als gevolg dat er vanuit de buurt maar liefst 27 bezwaarschriften werden ingediend, waarvan sommigen ondertekend door vele buurtbewoners. Het stadsbestuur legde deze naast zich neer en keurde de omgevingsvergunning integraal goed. Enkele buurtbewoners hebben vervolgens beroep aangetekend bij de provincie. Met succes. De Provinciale Omgevingsvergunningscommissie heeft in december vorig jaar over heel de lijn een negatief advies gegeven voor zowel de woningen en stedelijke functies van ’t Wisselspoor als voor de bijhorende parking onder het gebouw. Daarop vroeg het stadbestuur om uitstel om bijkomende documenten te kunnen indienen, waarna een nieuw openbaar onderzoek werd georganiseerd. Nu wordt er voor de tweede keer een negatief advies gegeven.”

Debby Appermans en Veerle Bovyn: “Ondertussen heeft het stadsbestuur laten weten dat het haar plannen voor dit woonproject even op pauze zet en trok het haar aanvraag voor een omgevingsvergunning ook effectief in. Het stadsbestuur zou wel van plan zijn om een nieuw dossier in te dienen. Wij hopen in ieder geval, en zullen erover waken, dat het stadsbestuur luistert naar de bezorgdheden van de omwonenden in de plaats van eigenwijs te volharden in haar eigen gelijk.”

Debby Appermans
Gemeenteraadslid
debby.appermans [at] n-va.be

Veerle Bovyn
Gemeenteraadslid
0486/37.24.27

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is