Neutrale loketten stadskantoor

Op 8 februari 2023, over deze onderwerpen: OCMW-raad en sociaal beleid

Tijdens een recent debat over armoede stelde Katia Warny (N-VA) voor om neutrale loketten in het stadskantoor in te richten om de drempel voor hulpverlening te verlagen voor hen die er recht op hebben.

Katia Warny (N-VA), lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst: "Het stigma dat ervoor zorgt dat een deel van de bevolking belet om hulp te vragen aan het OCMW, blijft bestaan. Mensen willen niet gezien worden aan het OCMW. Zo is er door tal van armoedeorganisaties al jaren een vraag naar meer laagdrempeligheid en neutrale loketten in de stadskantoren of gemeentehuizen, waar mensen terecht kunnen zonder vrees voor herkenning. Vanuit mijn ervaring als mandataris stel ik vast dat mensen pas aankloppen bij het OCMW wanneer de spaarcenten verdwenen zijn en ze geen andere uitweg meer zien. Maar men moet problemen in de kiem smoren en blussen voor alles is opgebrand.”

Gemeenteraadslid Veerle Bovyn (N-VA): “Het gaat hier niet enkel om mensen in armoede, maar ook een deel van de werkende middenklasse heeft het vandaag de dag enorm moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Elk persoon kan pech hebben en het moeilijk krijgen. De hulpvraag stellen is in elke bevolkingslaag een moeilijke stap. Schaamte en angst voor het oordeel van anderen en de maatschappelijke norm doen mensen soms afhaken. Alle stigma wegnemen om de hulpvraag vrij te kunnen stellen is nog een brug verder. Maar we kunnen alvast voor neutrale OCMW-loketten gaan.”

Warny en Bovyn: : “Wij ijveren ervoor dat de hulpvrager voldoende privacy krijgt om zijn of haar hulpvraag te stellen. We vragen het stadsbestuur werk te maken van neutrale loketten in het stadskantoor zodat de drempel voor Leuvenaars die recht hebben op hulp lager wordt gemaakt en de hulp terecht komt bij hen die ze het meest nodig hebben.”

Lid BCSD Katia Warny: 0497 21 20 89
Gemeenteraadslid Veerle Bovyn: 0486 37 24 27

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is