N-VA wil de harde kantjes van het Leuvense onthardingsbeleid afvijlen

Op 21 april 2023, over deze onderwerpen: Natuur en klimaat

Aanpassingen aan het veranderende klimaat (klimaatadaptatie) vergen onder meer maatregelen om meer water in de grond te laten dringen. N-VA steunt onthardingspremies, vindt het goed dat er gesensibiliseerd wordt rond ontharding en in nieuwe bouwprojecten gestreefd wordt naar minimale verharding. Maar in Leuven slaat de slinger soms te ver door. De focus op verharde voortuintjes is buiten proportie. N-VA pleit voor het toelaten van waterdoorlaatbare half-verharding in voortuinen en voor het steeds toegankelijk blijven van voetpaden. Bovenal moet de stad zelf het goede voorbeeld geven met ontharden.

Fractieleider en lijsttrekker Zeger Debyser: “Ik werd gecontacteerd door enkele Leuvenaars met wat pijnlijke ervaringen met de Leuvense onthardingspolitiek. Zo waren er casussen waarbij half verharde voortuintjes in het vizier kwamen van stedelijke inspecteurs en waarbij patiënten uit de wagen dienden te stappen in een plantenbak vol modder vlak bij een groepspraktijk. Hoewel er veel begrip is voor ontharding, klimaatadaptatie en vergroening van onze stad, voelen velen aan dat de slinger soms wat te ver doorslaat. Daarom willen we de scherpe kantjes van het onthardingsbeleid afvijlen.”

Raadslid Veerle Bovyn: “Verharde voortuinen worden nu als hoogste prioriteit gezien bij bouwovertredingen. Andere bouwovertredingen kan men naar verluidt niet opvolgen wegens te weinig inspecteurs. Zouden we dan niet beter die verharde voortuinen een lagere prioriteit geven dan de andere bouwovertredingen? Waarom laten we niet toe dat soms waterdoorlaatbare half-verharding wordt aangebracht als alternatief voor verharding? Zeker als de burger goede argumenten heeft zoals te zwaar onderhoud voor senioren, toegankelijkheid, achtertuin met minimale ontharding…”

Zeger Debyser: “Voetpaden moeten ten alle tijden toegankelijk zijn, ook voor uit de wagen stappende passagiers. Het kan toch niet dan dat men moet uitstappen in een plantenbak of modderplas? Het strenge beleid voor de (half)verharde voortuin steekt bovendien schril af tegen het eigen beleid van de Stad. Ondergrondse parkeergarages zijn in principe bijkomende verharding. Kunstgrasvoetbalvelden in een overstromingsgebied ook. Waarom bestaat het recente aangelegde sluispak voor één derde uit beton en werd de Bierbeekstaat in beton aangelegd “

Raadsleden Debyser en Bovyn: “ We willen dat het gezond verstand het haalt in het Leuvense onthardingsbeleid. We willen een onthardingsbeleid met een hart voor de Leuvenaar. We vinden dat de stad het voorbeeld moet geven voor ze de burger lastig valt over al dan niet verharde voortuintjes. Zo zou de voormalige speelplaats van de bib tweebronnen kunnen onthard worden.”

Contacteer:

  • Fractievoorzitter en Lijsttrekker Zeger Debyser: 0491 22 71 52
  • Gemeenteraadslid Veerle Bovyn: 0486 37 24 27

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is