N-VA Leuven wijst op onevenwicht in de samenwerking met Bertem waarbij goedkope zwemtarieven worden gefinancierd door de Leuvenaar

Op 31 januari 2024, over deze onderwerpen: Financiën, Sport

In de Leuvense gemeenteraad van januari stond een samenwerking met de gemeente Bertem op het vlak van zwembaden op de agenda. N-VA Leuven kan zich echter niet vinden in het voorstel, waarbij de Leuvenaar betaalt voor het gebruik door Bertem van het schaars zwemwater. Blijkbaar heeft de gemeente Bertem de overeenkomst, die op 1 februari ingaat, nog niet gezien.

Deze overeenkomst zorgt ervoor dat scholen en sportclubs uit Bertem nu gebruik kunnen maken van de Leuvense zwembaden aan dezelfde tarieven als Leuvense scholen en sportclubs. Dit kadert in een breder samenwerkingsakkoord dat de stad Leuven sloot met de gemeente Bertem om samen te werken op tal van vlakken zoals mobiliteit, huisvesting, klimaat en aanwerving van personeel, … 

“Deze samenwerking is wat ons betreft te eenzijdig en onevenwichtig”, zegt raadslid Pieterjan Vangerven. “Via de belastingen betalen de Leuvenaars jaarlijks ruim 3.5 miljoen euro aan beschikbaarheidsvergoedingen voor capaciteit in SportOase Leuven en Wilsele en de uitbating van het zwembad van Kessel-Lo. Het is dankzij die beschikbaarheidsvergoedingen dat Leuven recht heeft op de nodige capaciteit en Leuvense clubs en scholen aan een betaalbaar tarief banen kunnen huren. Op een moment dat de Leuvense zwemclubs smeken om meer zwemwater, het kostbare zwemwater zonder enige aantoonbare tegenprestatie aan dezelfde prijzen ter beschikking stellen, dat is voor ons dan ook een brug te ver. Als het effectief kadert in een bredere samenwerking en Leuven er iets voor in ruil krijgt, had dat als een pakket aan de gemeenteraad moeten worden voorgelegd. Zelfs in de commissie en de gemeenteraad kregen we geen duidelijk antwoord op deze blanco cheque”, gaat Vangerven verder. 

Raadslid Karen Van Herck: “De hele regio kent een tekort aan zwemwater. Als andere gemeentes dezelfde tarieven willen in onze zwembaden, zouden ze moeten bijdragen in de beschikbaarheidsvergoedingen of kosten van uitbating. Dit nu niet verwachten, schept een precedent, waarbij de omliggende gemeenten niet geresponsabiliseerd worden om hun spreekwoordelijke duit in het zakje te doen om het tekort aan zwemwater op te lossen. Het financieel voordeel voor Bertem creëert meteen een asymmetrische relatie van Leuven als centrumstad met de andere buurgemeenten.  Bovendien laat Joris Fonteyn van N-VA Bertem ons weten dat het college van Bertem zelf deze overeenkomst, die ingaat op 1 februari 2024, blijkbaar nog niet heeft gezien.”

Contacteer:

  • Gemeenteraadslid Pieterjan Vangerven: 0495 74 25 19 - pieterjan.vangerven [at] n-va.be 
  • Gemeenteraadslid Karen Van Herck: 0497 77 63 38 - karen.vanherck [at] n-va.be 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is