N-VA Leuven vraagt het stadsbestuur om de Leuvenaars via het online participatieplatform “Leuven, maak het mee” te bevragen over trouwen in openlucht

Op 9 maart 2021, over deze onderwerpen: Cultuur

Tijdens de gemeenteraad van januari werd het N-VA voorstel om huwen in openlucht in Leuven mogelijk te maken door de meerderheid weggestemd. “In een stad als Leuven waar vijfhonderd huwelijken per jaar plaatsvinden is dat praktisch niet evident. En bovendien willen echtparen juist in het prachtige stadhuis van Leuven trouwen” klonk het bij schepen Dirk Vansina. “De motivatie om ons voorstel te verwerpen is toch wel erg mager”, aldus Debby Appermans en Lies Verlinden, N-VA-gemeenteraadsleden. “Overal lijkt dit wél te kunnen behalve in Leuven. En waar de schepen het haalt dat echtparen liever in het stadhuis zouden huwen dan in openlucht, is ons al helemaal een raadsel. Laten we het dan toch gewoon aan de Leuvenaar vragen? Dit is perfect mogelijk via het online participatieplatform Leuven, maak het mee.”

Debby Appermans: “De steden en gemeenten waar men huwen in openlucht ondertussen mogelijk heeft gemaakt, schieten als paddenstoelen uit de grond: Oostende, Lommel, Lubbeek, Diest, Poperinge, Antwerpen, Ukkel, Hoeilaart, Glabbeek, Torhout,… En in andere steden zit dit er nog aan te komen, bijvoorbeeld in Mechelen. Overal lijkt het dus mogelijk te zijn, los van politieke kleur. Behalve in Leuven. Veeleer dan niet kunnen, lijkt het ons dan ook eerder een kwestie van niet willen. Antwerpen heeft met gemiddeld zo’n 2.150 huwelijken op jaarbasis meer dan viermaal het aantal huwelijken dat in Leuven jaarlijks wordt afgesloten. En daar is het wel praktisch haalbaar. Ook in Oostende en Gent is het reeds mogelijk. Als het in die steden kan, waarom dan bij ons niet?”

“En wat dan te zeggen van het argument dat Leuvense stellen niet geïnteresseerd zouden zijn in huwen in openlucht en het stadshuis zouden verkiezen? Op wat is deze stelling gebaseerd? Wij vangen in ieder geval andere signalen op” aldus Lies Verlinden. “Daarom stellen wij voor om gewoon de Leuvenaar aan het woord te laten. Dat is perfect mogelijk via het reeds bestaande online participatieplatform “Leuven, maak het mee”. Bovendien kadert een dergelijke bevraging perfect binnen de ambitie van het stadsbestuur van Leuven een ‘verbonden, betrokken en participatieve stad’ te maken, ‘waar we samen aan de toekomst werken’, zoals het stadsbestuur in haar visienota vooropstelt. Wij zullen dit punt dan ook op de volgende gemeenteraad brengen en rekenen erop dat dit voorstel over de partijgrenzen heen, steun zal genieten.”

Lies Verlinden (gemeenteraadslid N-VA Leuven)
M. 0479/618 766
E. lies.verlinden [at] n-va.be

Debby Appermans (gemeenteraadslid N-VA Leuven)
E. debby.appermans [at] n-va.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is