N-VA Leuven vraagt een optimalisatie van de parkeergeleiding

Op 23 november 2023, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Een vlotte bereikbaarheid van onze stad zonder onnodig rondrijden is goed voor het milieu en voor onze aantrekkelijkheid als centrumstad. Zeker met de kerstmarkt en de drukke eindejaarsperiode in het vooruitzicht wil N-VA Leuven er alles aan doen om de handel en horeca optimaal te ondersteunen qua bereikbaarheid. Beloofde optimalisaties van de parkeergeleiding blijven echter uit.

In oktober 2022 werd een lang verwacht, nieuw parkeergeleidingssysteem eindelijk in dienst genomen. Reeds tijdens de voorafgaande bespreking in de gemeenteraad eind 2020 wees fractieleider Zeger Debyser op het ontbreken van een app om beschikbare plaatsen in de parkeergarages weer te geven en het ontbreken van parkeergeleiding voor fietsen en shop&go plaatsen. Schepen Dessers beloofde in de gemeenteraad van november 2020 daar werk van te maken.

Raadslid Katia Warny: “Een handige app biedt de mogelijkheid vóór vertrek de beste parkeergarage te selecteren. Het systeem waarbij een andere parking wordt aangegeven wanneer een parking volzet is, staat ook nog steeds niet op punt. Daarnaast is de website van Stad Leuven te omslachtig. Een handig te gebruiken website zoals Slim naar Antwerpen moedigt op een positieve manier het gebruik van openbaar vervoer aan en geeft ook de kostprijs van je vervoersticket aan. Kies je toch voor de auto dan stuurt hij je naar randparkings in combinatie met een planning voor het openbaar vervoer of wandelroute.” We vragen dan ook om een soortgelijk initiatief uit te werken.

Zeger Debyser : “De Shop&go plaatsen zijn voorzien van sensoren. In een slimme stad, zouden de vrije shop&go plaatsen dan ook kunnen worden aangegeven op de website en/of de applicatie. Handig is ook om aan te geven hoe je die shop&go plaats best bereikt zonder ANPR-GAS boete.”

Katia Warny: “Intussen is het ook nog steeds wachten op het beloofde fietsparkeergeleidingssysteem. Beschikbare parkeerplaatsen voor fietsers in de grote fietsenparkings zouden kunnen worden aangeduid op de bestaande digitale borden. Ook in de parkings zelf, zou een parkeergeleiding handig zijn om de vrije plaatsen snel te vinden en langparkeerders te kunnen identificeren.”

Raadsleden Warny en Debyser vragen waar de beloofde optimalisatie van de parkeergeleiding in Leuven blijft en zullen de schepen daar maandag in de gemeenteraad over ondervragen.

Contacteer

  • Gemeenteraadslid : Katia Warny 0497/21.20.89 - katia.warny [at] n-va.be
  • Fractievoorzitter en lijsttrekker : Zeger Debyser 0491/22 71 52 - zeger.debyser [at] leuven.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is