N-VA Leuven vraagt bijkomende aanpassingen voor de heraanleg van de Kaboutermanstraat in samenspraak met de bewoners

Op 21 december 2023, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Ruimtelijke ordening

De Kaboutermanstraat zal in de nabije toekomst heraangelegd worden. De bewoners zien echter nog enkele pijnpunten in de plannen, maar krijgen voorlopig geen gehoor. N-VA vraagt het stadsbestuur
om rekening te houden met de pertinente opmerkingen van de buurt.

Fractieleider en lijsttrekker Zeger Debyser: “De plannen voor de heraanleg van de Kaboutermanstraat hebben al meerdere keren voor commotie gezorgd bij de buurtbewoners. Deze lange steile straat zal omgevormd worden tot een smal woonerf en er zullen nogal wat parkeerplaatsen sneuvelen. De grote reductie in het aantal parkeerplaatsen (van 110 naar 70) blijft een zeer groot pijnpunt. Aangezien de straat erg steil is, is het niet voor iedereen evident om lange stukken te voet te doen. Niet elke Leuvense burger is zeer mobiel en ook hun bezoekers niet. De bewoners vragen 15 parkeerplaatsen meer dan in het huidige plan en doen daarvoor ook constructieve voorstellen. Wij vinden het billijk om daar gehoor aan te geven.”

“Niet enkel de vermindering van het aantal parkeerplaatsen baart de bewoners zorgen. Door het versmallen van de straat en het woonerf, komt de veiligheid van de bewoners in het gedrang wanneer ze hun woning verlaten,” vervolgt raadslid Debby Appermans. “Om te kunnen kruisen, zal men moeten uitwijken en dit kan op enkele plaatsen tot vlak tegen de woningen. Hoewel sommige plaatsen in het definitieve plan zijn aangepakt, willen de bewoners graag de laatste onveilige plekken verbeterd zien. Verkeersveiligheid is voor ons essentieel.”

“Een derde vraag behelst een bijkomende uitgang voor de straat” gaat Zeger Debyser verder. “Tot enige tijd geleden kon deze straat langs 2 plaatsen verlaten worden; nu is er maar 1 in- en uitgang. Gezien de straat soms geblokkeerd wordt door vrachtverkeer, vreest men nog meer problemen door de versmalling van de straat. Het verlaten van de straat langs de Remyvest zou opnieuw bekeken moeten worden.”

“Een steeds wederkerend probleem bij de heraanleg van straten, is het gebrek aan basisparticipatie van in de beginfase”, zeggen beide raadsleden. “Het stadsbestuur gebruikt het woord inspraak graag, maar de buurtbewoners hebben het gevoel geïnformeerd te worden, eerder dan dat er werkelijk naar hen geluisterd wordt. Dit vinden we zeer jammer, want wij zijn onder de indruk van de constructieve en onderbouwde visie van de bewoners van deze straat. Hun constructieve ideeën moeten kunnen leiden tot een breder draagvlak.”

De N-VA fractie dringt er dan ook op aan dat het stadsbestuur verder in gesprek gaat met de bewoners, luistert naar hun verzuchtingen en in co-creatie een gedragen, finaal plan voor heraanleg voorstelt.

Contacteer:

  • Fractievoorzitter en lijsttrekker Zeger Debyser: 0491/22 71 52 - zeger.debyser [at] leuven.be
  • Gemeenteraadslid Debby Appermans: debby.appermans [at] n-va.be 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is