N-VA Leuven pleit voor extra zichtbare politievoertuigen

Op 5 juni 2020, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Veiligheid

Gemeenteraadsleden Lies Verlinden en Pieterjan Vangerven komen met een voorstel om in de toekomst de voertuigen van de interventiedienst en de verkeersdienst van de Leuvense politie extra zichtbaar te maken door middel van fel gekleurde bumpers. Op die manier worden ze bij dringende oproepen en ongevallen nog zichtbaarder, waardoor zowel de veiligheid voor de agenten als de burger toeneemt.

“De politie-striping die is ingevoerd bij de eenmaking van de politie, is niet altijd even zichtbaar aan de voor- en achterkant. Zeker wanneer men dit vergelijkt met politiewagens in het buitenland.”, vertelt Pieterjan Vangerven. “Om dit te verbeteren hebben veel lokale politiekorpsen het voorbeeld van de federale wegpolitie gevolgd hebben en gekozen hebben voor felle bumpers. De politiezones van Gent, Antwerpen, Hasselt, Genk, Mechelen en vrijwel alle andere Vlaamse centrumsteden en ook tal van landelijke zones hebben er al voor gekozen om te werken met felle bumpers. In Antwerpen en Genk was er gekozen voor fluo-geel, de meeste anderen hebben gekozen voor fluo-oranje. Er lijken ons weinig argumenten te zijn om het niet te doen.”

“Wij stellen dan ook voor dat de Leuvense politie dit voorbeeld volgt en op die manier de veiligheid bij dringende interventies en ongevallen verhoogt, doordat andere weggebruikers de voertuigen zo sneller opmerken. Om dezelfde reden werden de motorvesten en het bovenste deel van de kogelwerende vesten trouwens ook al oranje.”, gaat Lies Verlinden verder. “We zijn er ons uiteraard ook van bewust dat dit niet voor alle opdrachten noodzakelijk of wenselijk is. Voor discrete opdrachten zijn er uiteraard de anonieme wagens en ook de wagens van de wijkpolitie kunnen gerust gewoon wit blijven.”

Ter info voegden we afbeeldingen toe van de twee opties die er zijn: fluo-geel of fluo-oranje. Hierbij ook een lijst van politiezones die al gebruik maken van de felle bumpers. Gent, Antwerpen, Limburg-Hoofdstad (Hasselt), CARMA (Genk), Mechelen-Willebroek, Brugge, Herko, Geel-Laakdal, Getevallei, Aalst, Oostende, Sint-Niklaas, Zuiderkempen, Balen-Dessel-Mol, Turnhout, Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken, Denderleeuw-Haaltert, Grens, Federale Wegpolitie…

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is