N-VA Leuven heeft grote vragen bij stijgende personeelskost Stad Leuven

Op 20 oktober 2020, over deze onderwerpen: Financiën, Goed bestuur

Tijdens de afgelopen gemeenteraad van september hield gemeenteraadslid begrotingsspecialist Pieterjan Vangerven de halfjaarlijkse financiële cijfers tegen het licht. Daarbij bleek dat de personeelskosten van de stad de pan uit swingen. Bovendien laat een groot deel van de beloofde investeringen op zich wachten.

“De stijging van de personeelskost is opmerkelijk,” begint Pieterjan Vangerven. “Op één jaar tijd gaat die van 86 miljoen euro naar ruim 95 miljoen euro. Dat is een stijging van ruim elf procent en dat in een jaar waarin de wereld en de stad geconfronteerd worden met het coronavirus en de economische gevolgen daarvan. Dat kan je toch moeilijk goed financieel beheer noemen.”

“Bovendien kreeg de Leuvenaar bovenop die economische af te rekenen met een verhoging van de onroerende voorheffing door de stad, maar de bijna vijf miljoen euro die dat opbrengt, volstaat dus niet eens om de stijging in personeelsuitgaven te compenseren,” gaat hij verder. “De extra loonmassa verslechtert de financiële slagkracht van onze stad op structurele wijze.

Elke euro extra voor personeel is er één minder om jaarlijks effectief te gaan investeren in het openbaar domein en de investeringen blijven nu al ver onder het beloofde ritme. Van de 55,5 miljoen euro die beloofd was als investering in terreinen en gebouwen is er slechts 3,8 miljoen euro effectief besteed tot nu toe. Dat is minder dan zeven procent. De investeringen in wegeniswerken doen het met een 25 procent van het gebudgetteerde bedrag iets beter, al kan je ook daar bezwaarlijk van een goed rapport spreken. Zoals verwacht doet de stad vooral aan aankondigingspolitiek, maar blijven er vooral veel gebroken beloftes.”

“Uiteraard kunnen het coronavirus en de gevolgen daarvan, deels terecht als excuus worden ingeroepen wat het matigen van de investeringsuitgaven betreft, maar het is onbegrijpelijk dat de stad tijdens deze crisis niet aan loonmatiging doet, dan nog eens een belastingverhoging doorvoert.”

Pieterjan Vangerven
Gemeenteraadslid
0495/74.25.19

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is