N-VA bezorgd over de financiële resultaten van Leuven2030

Op 30 mei 2023, over deze onderwerpen: Natuur en klimaat

De organisatie Leuven2030 is in de vorige bestuursperiode opgericht om het klimaatbeleid in Leuven te coördineren. De stad is als structurele partner betrokken en heeft 3 bestuursmandaten binnen de vzw. Deze bestuurders dragen bij aan het toezicht op de organisatie. Als grootste oppositiepartij is de N-VA niet vertegenwoordigd in de organisatie, ondanks het oordeel van de cultuurpactcommissie. Bij de algemene vergadering van vorige week werd de jaarrekening van Leuven2030 goedgekeurd, maar deze vertoonde een tekort van bijna 200.000 euro, bijna de helft van de financiële reserves. Daarnaast blijkt dat meer dan de helft van de inkomsten van de organisatie in 2022 door de stad wordt geleverd, wat niet voldoet aan het decreet. Om deze problemen aan te pakken zou de organisatie beter in de stad geïntegreerd kunnen worden en zo een democratische controle moeten ondergaan.

N-VA Fractieleider en lijsttrekker Zeger Debyser: “Er is al veel gepraat over het klimaatbeleid in onze stad. Plannen worden gesmeed; ambities naar boven, naar beneden en dan terug weer naar boven bijgesteld. Prijzen worden gewonnen, maar sterke resultaten blijven (voorlopig) uit. De stad gaat prat op Leuven2030 als een verbindende organisatie die los van het stadsbestuur aan klimaatbeleid doet. De vertegenwoordiging van de stad in de VZW is echter niet onbelangrijk. De uitvoering van het duurzaamheidsbeleid richting CO2-neutrale stad loopt immers via de tandem Leuven 2030 vzw - Stad Leuven, waarbij de vzw doorgaans de leiding neemt en in samenspraak met de stad dossiers indient en de fondsen verwerft. Zo werd het Traject Vorm 3010 (mobiliteitsplan Kessel-Lo) gestuurd via Europese fondsen van EIT-KIC, en werden met de 1,5 miljoen euro ELENA-subsidies tal van energie-renovatieprojecten gerealiseerd. Ook voor de verdere realisatie van de Roadmap 2030/2050 speelt de vzw een belangrijke rol, net zoals voor het indienen van nieuwe, ambitieuze projecten die de Leuvense klimaattransitie tegen 2030 een versnelling hoger moeten duwen dan de fletse resultaten voor de periode 2011-2021 waarin de Leuvense CO2-uitstoot slechts met 8% daalde, een daling die gelijkaardig was aan de daling in andere Vlaamse centrumsteden.”

“Het is problematisch dat de 3 bestuursmandaten van de stad in deze vzw exclusief ingenomen worden door vertegenwoordigers van de 3 meerderheidspartijen en de oppositiepartijen geen enkele inzage krijgen in het dagelijks reilen en zeilen van de vzw, de strategische doelstellingen, de bij Europa – in samenspraak met de stad - ingediende subsidiedossiers, de aanwending van de stadstoelage of de toegekende subsidies. Het oordeel van de Nationale Vaste Cultuurpactcommissie en de provinciegouverneur was nochtans klaar en duidelijk: ook de tweede grootste fractie in de gemeenteraad heeft recht op een bestuursmandaat in Leuven 2030.”

N-VA Raadslid Pieterjan Vangerven : ”Deze week werd op de algemene vergadering de jaarrekening 2022 voorgesteld. Die gaat voor liefst 196000 euro in het rood. Daardoor daalt de opgebouwde financiële reserve naar 300.000 euro. De VZW Leuven2030 had in 2022 590 000 euro inkomsten, waarvan 400 000 euro aan toelagen van de stad. Of hier het gebruik van lokalen in het stadskantoor en de detachering van stadsambtenaren als programma-facilitatoren, is inbegrepen, is nog onduidelijk. Het stedelijk aandeel zou dus nog groter kunnen zijn. Decretaal wordt echter niet toegelaten dat een stad op dergelijke manier een VZW financiert. Als een stad meer dan de helft van een VZW financiert, moet ze deze omvormen tot een stedelijke VZW waarin de oppositie haar controlerol kan uitoefenen. Bovendien roepen de talrijke consultancy opdrachten in de jaarrekening vragen op.”

Raadsleden Debyser en Vangerven vragen opheldering aan het college en de klimaatschepen in het bijzonder. Het is onbegrijpelijk en een toonbeeld van democratisch deficit dat elke structurele inbreng via een bestuursmandaat van de oppositiefractie(s) in de werking van de vzw wordt genegeerd. Des te meer omdat de vzw intussen, in samenspraak met de stad, gestart is met de voorbereiding van de dossiers die moeten leiden tot een versnelde energietransitie en een daling van de CO2-uitstoot met 80 % tussen 2024 en 2030. Deze dossiers moeten leiden tot Europese miljoenensubsidies voor de stad, maar de oppositiefractie(s) worden niet betrokken bij de voorbereiding via de door de stad aangestelde bestuurders. De talrijke enthousiaste vrijwilligers van de VZW en het klimaatbeleid in onze stad verdienen dat hier open kaart wordt gespeeld.

Contacteer:
  • Fractieleider en lijsttrekker Zeger Debyser: +32 491 22 71 52
  • Gemeenteraadslid Pieterjan Vangerven: +32 495 74 25 19

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is