Meer Leuvenaars uit de bus en op de fiets

Op 13 november 2020, over deze onderwerpen: Mobiliteit
Bussen

Al sinds het begin van het schooljaar zitten scholieren en pendelaars op elkaar gepakt in de bussen. Nu het kouder wordt, zullen er nog meer mensen de bus nemen en dat op een moment dat Covid 19 steeds sneller verspreid wordt. Daarom vragen wij aan de Leuvense gemeenteraad om leerlingen voor wie dat mogelijk is te stimuleren om zoveel mogelijk met de fiets naar school te komen.

N-VA-gemeenteraadslid Debby Appermans: “Wie regelmatig de bus neemt, zal het wel al ondervonden hebben. Erg dicht tegen elkaar staan, nu het coronavirus opnieuw zo hard toeslaat, voelt ook met een mondmasker niet veilig aan.”

Voor heel veel Leuvenaars is het openbaar vervoer, en zeker de bus, vaak de enige optie om zich van, naar en binnen de stad te verplaatsen. De N-VA-fractie wil daarom de jongeren, die op fietsafstand van hun school wonen en die verplaatsing ook veilig kunnen maken, overtuigen om zo veel mogelijk te kiezen voor hun tweewieler.

Lies Verlinden, gemeenteraadslid voor N-VA: “Wij denken aan een beloningssysteem voor iedereen die met de fiets op school toekomt. Dat kan een eenvoudige stempel- of spaarkaart zijn, maar het moet in Leuven zeker iets ingenieuzer kunnen. In Bonheiden bijvoorbeeld werken ze met een digitaal fietsregistratiesysteem. Aan de fiets of aan de fietshelm van de leerlingen is een chip aangebracht. Wanneer de leerlingen in de fietsenstalling toekomen, worden de afgelegde fietskilometers geregistreerd en in een dashboard bijgehouden.”

Debby: “De punten die de leerlingen op die manier verdienen, kunnen ze later op de plaatselijke kermis gebruiken of leveren waarde- of kortingsbonnen op bij de lokale handelaars. Zo werken we ook niet alleen aan de fysieke gezondheid van onze jongeren, maar stimuleren wij ook het shoppen bij onze eigen middenstand.”

De N-VA fractie hoopt op die manier ook na de coronapandemie de jongeren te kunnen blijven stimuleren om zo veel mogelijk de fiets te pakken. En voor de praktische uitwerking van dit initiatief rekenen ze op de hulp van het provinciebestuur.

“Het gemeentebestuur kan de scholen informeren over het bestaan van Dr. Mobi van de provincie Vlaams-Brabant. Die geeft advies bij mobiliteitsprojecten en kan ook financiële ondersteuning geven om het project uit te werken. En het gemeentebestuur kan misschien ook een rol spelen bij de administratieve gedeelte van dit project,’ geeft gemeenteraadslid Verlinden graag als raad mee.

Bij een goede uitwerking en een positieve evaluatie kan het initiatief misschien ook uitgebreid worden naar bedrijven en stadsdiensten, denken ze bij N-VA. Ze ondersteunen dan ook graag enkele zinvolle initiatieven die het gemeentebestuur al genomen heeft om het fietsen aan te moedigen.

Debby Appermans: “Ook andere initiatieven kunnen ervoor zorgen dat de bussen niet onnodig vol blijven, zeker tijdens de huidige coronaopstoot. Daarvoor moeten we het voor iedereen, voor wie het fysiek mogelijk is, zo makkelijk mogelijk maken om zich met de fiets te verplaatsen. Met onze fractiesteunen we dan ook het voorstel om de korting voor Cargoroo (deelsysteem voor bakfietsen) tot het einde van het jaar te behouden en voor dezelfde periode de Bluebikes gratis te houden. Ook de actie met de vouchercode ‘leuvenfietst’ voor Urbee Go loopt weldra ten einde en we zouden het gemeentebestuur dan ook willen vragen deze te verlengen en het bedrag zelfs te verhogen.”

N-VA Leuven hoopt met deze maatregelen de drukte op de bussen te verminderen, zodat diegene die geen andere optie hebben, zich veilig kunnen verplaatsen met het openbaar vervoer.

Debby Appermans (gemeenteraadslid N-VA Leuven)
E. debby.appermans [at] n-va.be

 

Lies Verlinden (gemeenteraadslid N-VA Leuven)
M. 0479/618 766
E. lies.verlinden [at] n-va.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is