Medische verzorging van dieren, geen overbodige Luxe

Op 3 mei 2019, over deze onderwerpen: Welzijn
pb-dierenverzorging.png

N-VA Leuven pleit voor een tegemoetkoming in dierenartskosten
Een grote groep Leuvenaars hebben thuis een of meerdere huisdieren. Het diertje in kwestie vervult heel wat rollen: een speelkameraadje voor de kinderen, de bewaker van het huis, of soms is het de enige vriend die men heeft. Dieren kunnen een belangrijke rol spelen in het bestrijden van eenzaamheid, maar het probleem is dat niet iedereen zich de nodige zorg voor een dier kan veroorloven.
De kosten voor de zorg voor een dier betekenen een grote hap uit het budget. Denk maar aan de dierenartskosten voor chippen, steriliseren, vaccinaties, … en dan hebben we het niet eens over de torenhoge rekeningen als een dier ziek wordt. Soms rest enkel inbeslagname bij verwaarlozing of afstand doen via een asiel.
“Kunnen we aanvaarden dat in 2019 de medische zorg voor een gezelschapsdier een luxe is? Ik dacht het niet, en daarom deed ik op de gemeenteraad een voorstel rond tegemoetkoming in de dierenartskosten voor personen met beperkte financiële middelen.”, aldus Lies Verlinden, gemeenteraadslid voor N-VA. “Mijn voorstel omvatte twee mogelijkheden in mijn voorstel: een soort cheque die men toekent aan kansarme inwoners waarmee ze hun dier kunnen laten verzorgen, of – beter nog - een dierenkliniek (dispensarium) waar personen met een beperkt inkomen terecht kunnen om hun dier te laten verzorgen aan gunstigere tarieven. Schepen Van Oppens, bevoegd voor dierenwelzijn, had wel oren naar mijn voorstel en beloofde om de mogelijkheid voor een dispensarium te onderzoeken.”
“Dergelijke dierendispensaria bestaan al in Gent, Brussel en Hasselt, en werken samen met verschillende externe partners en goede doelen. De stad kan een dispensarium faciliteren door werkingstoelagen te voorzien, een locatie aan te bieden en instanties met elkaar in contact te brengen. Wij kijken uit naar de resultaten van het onderzoek.”, voegt Debby Appermans, gemeenteraadslid voor N-VA, toe.

Lies Verlinden
Gemeenteraadslid N-VA
0479/61.87.66


Debby Appermans
Gemeenteraadslid N-VA

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is