Leuven zal haar klimaatdoelstelling voor 2020 niet halen

Op 16 juli 2019, over deze onderwerpen: Natuur en klimaat

Het provinciaal klimaatrapport werd onlangs bekend gemaakt. Ook de stad Leuven heeft immers beloofd in het kader van de Europese burgemeestersconvenant om de CO2 uitstoot tegen 2020 met 20% te verminderen. De stad Leuven kreeg in 2017 nog een Europese prijs voor haar belofte om Leuven tegen 2030 klimaatneutraal te maken. In realiteit steeg de Leuvense CO2 uitstoot in 2016 t.o.v. 2011 nog met 3.1%. Naar aanleiding van dit zwakke provinciaal klimaatrapport stelde N-VA gemeenteraadslid Zeger Debyser het stadsbestuur enkele bijkomende schriftelijke vragen.

In het antwoord geeft Leuven nu toe dat ze de vooropgezette klimaatdoelstellingen voor 2020 niet zal halen. “Zoals uit de CO2-grafieken en het dashboard blijkt, daalt de CO2-emissie niet snel genoeg om de doelstellingen uit het klimaatactieplan en SEAP te halen.”
De Vlaamse klimaatcijfers laten toe centrumsteden te vergelijken qua klimaatbeleid over de periode 2011-2016. Al zullen er economische en demografische verschillen bestaan, de cijfers laten toe na te gaan of de centrumsteden hun beloften waar maken. Leuven staat elfde van dertien centrumsteden ondanks het behalen van een Europese wimpel.

Bijzonder verontrustend was dan ook het antwoord van de stad op de vraag hoe Leuven presteerde t.o.v. de andere centrumsteden: “Leuven valt dus totaal niet uit de toon in het rijtje centrumsteden.”
Zeger Debyser (N-VA Leuven): “ Een analyse van wat verkeerd loopt dringt zich op. In het antwoord dat ik kreeg wentelt Leuven alle schuld af op de hogere overheden. Dat is erg flauw. Een kritische analyse van het geflopte klimaatbeleid in Leuven dringt zich op.”

Zeger Debyser
gemeenteraadslid
0491/22.71.52

Tine Eerlingen
gemeenteraadslid
0485/19.90.08

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is