Leuven peukenvrij

Op 21 september 2021, over deze onderwerpen: Goed bestuur, Natuur en klimaat, Welzijn
Debby Appermans en Lies Verlinden willen Leuven peukenvrij

N-VA Leuven roept op om bijkomend actie te ondernemen tegen vervuilende peuken op straat. Dit willen we doen aan de hand van sensibilisering met het uitdelen van zakasbakken, maar ook door 'nudging', een techniek waarbij men door subtiele beïnvloeding mensen leidt naar gewenst gedrag.

Lies Verlinden (gemeenteraadslid N-VA): ”De filter van sigaretten bestaat oa uit chemicaliën en plastics. Wanneer deze in het milieu terecht komt, is dat zeer vervuilend. Ondanks de aanwezigheid van vuilbakken, worden nog steeds veel peuken gewoon op de grond gegooid. Hierdoor vervuilt het grondwater en ook voor vissen en vogels is het schadelijk. Rokers aansporen om hun peuk weg te gooien zoals het hoort, is heel belangrijk.”

In het verleden heeft de fractie reeds een peukentegel voorgesteld, maar er zijn ook nog andere alternatieven om zwerfpeuken te verminderen.

Debby Appermans (gemeenteraadslid N-VA): “Vooreerst willen we de schepen vragen om net als twee jaar geleden zakasbakken uit te delen . Hierbij kan dan een flyer meegegeven worden met de nadelen voor de natuur wanneer een peuk op straat belandt. We willen ook vragen om in enkele parken en op pleinen een proefproject op te starten met de peukenstembus. Dit is een speciale afvalbak, met 2 aparte doorzichtige bakken, die makkelijk bevestigd kan worden. Bovenaan staat een stelling en de roker kan hierop antwoorden door de peuk in 1 van beide vakken te deponeren. Uit onderzoek is gebleken dat dit leidt tot een reductie van de zwerfpeuken, soms tot wel 46%.”

Met deze maatregelen wil de N-VA fractie de hoeveelheid zwerfpeuken verder verminderen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is