U bent hier
Het circulatieplan van Kessel-Lo flopt

Verkeerstellingen 1 jaar na invoering van het mobiliteitsplan Kessel-Lo tonen globaal een zeer beperkte daling van het autoverkeer aan (1-2%). De pineutstraten blijven de pineut met veel meer autoverkeer. N-VA vindt de nadelen van het circulatieplan groter dan de voordelen en roept om een grondige bijsturing, zo niet een afschaffing van het circulatieplan.
Het belangrijkste werkstuk van het vorige college was de invoering van een mobiliteitsplan in Kessel-Lo om een modal shift te bewerkstelligen. Verkeersveiligheid, billijke spreiding van het autoverkeer over alle woonstraten en bereikbaarheid waren ondergeschikt aan het terugdringen van het autoverkeer. De eerste tellingen 1 maand na invoering werden bejubeld als zou er een daling van autoverkeer in de woonstraten zijn. N-VA Leuven was meteen erg kritisch voor deze subjectieve interpretatie van de data. N-VA Leuven toonde meteen ook begrip voor de terechte verzuchtingen van de inwoners van de pineutstraten zoals de Werkhuizenlaan, Wautersstraat, 11 Novemberlaan en de Domeinstraat die meer autoverkeer kregen.
Fractieleider Zeger Debyser kreeg deze week eindelijk een antwoord op zijn schriftelijke vragen. Hij kreeg de cijfers doorgestuurd van de telslang- en telraammetingen in oktober 2024. “Als we het globaal autoverkeer in Kessel-Lo vergelijken tussen 2022 en 2024 zien we een heel beperkte daling van slechts 1%. Sluiten we de Diestsesteenweg uit komen we op 2% daling. Er zijn 29 telpunten waar het autoverkeer stijgt en maar 22 waar het autoverkeer daalt. Er werd wel meer fietsverkeer gemeten, maar de cijfers worden door de opstellers op meerdere plaatsen in twijfel getrokken. Er is in de straten zelf geen correlatie tussen meer fietsverkeer en minder autoverkeer. Als er globaal meer gefietst wordt, is dat duidelijk niet ten koste van het autoverkeer. Er is dus geen modal shift en het circulatieplan is dus geflopt.”
Raadslid Debby Appermans: “Dit non-resultaat kwam met heel wat nadelen. Dit mogen we niet vergeten. De bereikbaarheid is voor veel inwoners van Kessel-Lo en ook Leuven drastisch verminderd. De omrijfactor is voor veel inwoners verhoogd. De verkeersveiligheid is er niet op verbeterd. Dit plan heeft veel geld gekost. En in sommige straten is het autoverkeer drastisch verhoogd. Het klopt dat er in sommige geknipte straten zoals de Kerkstraat, waar ook een schepen woont, het begin van de Platte-Lostraat en de Wilselsesteenweg, minder autoverkeer passeert. Maar is het een teken van goed bestuur als dit ten koste gaat van de bewoners van de pineutstraten zoals de Werkhuizenstraat, de Liemingenstraat, de 1 Meilaan, de Domeinstraat, de 11 Novemberlaan, de Koning Albertlaan, de Leopold Ruelensstraat, de Rerum Novarumlaan met net meer autoverkeer? Welk recht heeft het stadsbestuur om haar burgers ongelijk te behandelen?”
N-VA raadsleden Debyser en Appermans roepen de burgemeester en schepenen op om deze mislukking toe te geven en het circulatieplan grondig bij te sturen in samenspraak met de bewoners. Knips zullen terug moeten worden open gesteld en rijrichtingen aangepast om de bereikbaarheid terug te herstellen en het verkeer in de pineutstraten terug te normaliseren.”
Contacteer:
- Gemeenteraadslid Debby Appermans: debby.appermans [at] n-va.be
- Fractievoorzitter Zeger Debyser: 0491/22 71 52 - zeger.debyser [at] n-va.be