E-readers in de bib in tijden van corona

Op 14 mei 2020, over deze onderwerpen: Cultuur, Goed bestuur

In tijden van corona zorgt een goed boek voor enkele uren ontspanning gedurende de quarantaine. Dankzij de bib van Leuven kan je nog steeds een boek ontlenen via een afhaaldienst voor reserveringen. Een boek ontlenen op je eigen e-reader kan echter niet. N-VA gemeenteraadslid Katelijne Dedeurwaerder vindt dit een gemiste kans en vraagt dat hier zo spoedig mogelijk werk van wordt gemaakt. Daarnaast stelt de Leuvense N-VA voor om via groepsaankoop of via een lease systeem meer e-readers beschikbaar te stellen voor de Leuvenaar.

De Bib Leuven heeft haar essentiële dienstverlening aangepast en biedt sinds 6 april een afhaaldienst voor reserveringen aan. Op die manier kunnen de Leuvenaars ondanks de coronamaatregelen toch nog een boek ontlenen.

De bib biedt daarnaast ook een heel beperkt aantal e-readers aan waarop je boeken kan ontlenen. Jammer genoeg zijn de e-readers steeds in gebruik. Boeken ontlenen op je eigen e-reader is vooralsnog niet mogelijk.

N-VA gemeenteraadslid Katelijne Dedeurwaerder vindt dit jammer. Al een hele tijd dringt ze aan op de mogelijkheid om in onze bib boeken te kunnen ontlenen op meer e-readers of op de eigen. Papieren boeken zijn immers al lang geen exclusiviteit meer.

Katelijne Dedeurwaerder: “Een e-reader biedt tal van voordelen. Omdat een e-reader klein is en niet veel weegt kan je hem meenemen in je tas, op de trein of op reis. Je leest op je e-reader in bed en je hebt geen nachtlampje nodig. Een papieren boek zal altijd zijn charmes bewaren maar dankzij de technologie kan je vandaag ook op een andere manier lezen. Dus beide soort boeken kunnen perfect naast elkaar bestaan”.

Om met je eigen e-reader een e-boek te ontlenen kan de stad werken met het gratis platform Calibre of via een uitleenplatform dat in de loop van de maand mei wellicht zal uitgerold worden voor de Vlaamse bibliotheken. Je kan dan van thuis uit een boek downloaden op je eigen toestel, of op je tablet of smartphone.

“Na het verstrijken van de uitleentermijn verdwijnen de e-boeken automatisch van de e-reader. De lezer moet dus nooit een boete betalen”, aldus Katelijne Dedeurwaerder.

Collega Debby Appermans (N-VA) wijst erop dat je via het systeem van groepsaankoop of via een lease systeem meer e-readers zou kunnen beschikbaar stellen voor de Leuvenaars. Op die manier kunnen steeds meer lezers van het niet-papieren systeem gebruik maken.

“Door de huidige crisis kunnen boeken niet ingeleverd worden omwille van het besmettingsgevaar. Er kunnen wel boeken ontleend worden maar die blijven bij de ontlener thuis. Gezien we nog niet
onmiddellijk verlost zijn van het virus is het ook naar de toekomst toe interessant om het ontlenen via e-readers op punt te zetten om de Leuvenaars te voorzien van lectuur”.

Katelijne Dedeurwaerder
Gemeenteraadslid
0478/36.11.36

Debby Appermans
Gemeenteraadslid
0496/46.95.53

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is