beroepsprocedure Parkveld

Op 11 februari 2022, over deze onderwerpen: Natuur en klimaat, Ruimtelijke ordening

Stad Leuven vangt bot, maar plant toch nieuwe woonzone.

Stad Leuven vangt bot in beroepsprocedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Verkaveling Parkveld blijft vernietigd. N-VA Leuven roept de stad op om de verkavelingsplannen definitief op te bergen en het Parkveldbos integraal te behouden.


Op de gemeenteraad van januari 2021 deden gemeenteraadsleden Veerle Bovyn en Zeger Debyser het voorstel om het zonevreemde bos op Parkveld te behouden als stadsbos, het Parkbos. Dit voorstel kon op heel veel steun rekenen van de buurt en al diegenen die bekommerd zijn om groen in de stedelijke omgeving. De meerderheid van Groen, CD&V en Vooruit stemde dit voorstel echter weg.

Veerle Bovyn en Zeger Debyser reageerden dan ook verheugd toen de Deputatie van de Provincie Vlaams-Brabant op 10 juni 2021 de verkavelingsaanvraag weigerde na een duidelijke uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVb). Daarmee kwam aan 20 jaar procederen een einde. Zo dachten we…

Veel Leuvenaars en zeker alle Parkveldactivisten moeten de wenkbrauwen hebben gefronst toen bleek dat de stad Leuven tegen deze beslissing in beroep ging bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. De argumentatie van Schepen Devlies: “Als stad kunnen we niet aanvaarden dat de stadsdiensten fouten verweten worden, zonder gegronde basis”. Een vreemd argument dat vooral de verkavelingsaanvraag van projectontwikkelaar Extensa moet redden. Ook vreemd was dat de partij Groen en zeker schepen David Dessers, met zijn activistisch verleden in dit dossier, meeging in het beroep tegen de weigering van de woonverkaveling waartegen hij vanuit de oppositie jaren had gestreden.

Gemeenteraadslid Zeger Debyser: “Uit een antwoord op mijn schriftelijke vraag blijkt nu dat de RvVb het beroep van de Stad Leuven heeft verworpen. Het besluit van de Deputatie blijft dus overeind, en de voorliggende verkavelingsaanvraag is nu definitief afgevoerd.”

Gemeenteraadslid Veerle Bovyn: “Maar ondertussen heeft de Stad Leuven een nieuwe studieopdracht – voorzien budget 50.000 euro - voor de invulling van de woonzone op Parkveld op stapel staan. Opnieuw gaat ze als vertrekpunt uit van een woonverkaveling ten bate van Extensa, waarbij een groot deel van het Parkbos sneuvelt. De inzichten in ruimtelijke ordening zijn nochtans grondig gewijzigd. Bouwprojecten moeten voldoen aan hedendaagse doelstellingen rond klimaat, waterhuishouding en mobiliteit. Een woonverkaveling in een watergevoelig gebied met deels overstromingsrisico en zonder openbare dienstverlening is niet meer van deze tijd. Het is niet omdat een gebied in het gewestplan van 1977 werd aangeduid als woonzone, dat een verkaveling er ook moet vergund worden. Bovendien zoekt de Vlaamse Regering extra grond om te bebossen, terwijl hier net een ontbossingsprogramma wordt voorgesteld. We herhalen dan ook de vraag om met de eigenaar van de grond te onderhandelen. Op die manier zouden we het bestaande Parkbos kunnen behouden en de voorziene 50.000 euro besteden aan het versterken ervan in relatie met de omliggende groene ruimte. Het versterkte Parkbos kan dan een mooie verbinding vormen tussen de Brabantse Wouden en de erfgoedsite van de Parkabdij.”

Veerle Bovyn (gemeenteraadslid N-VA)
M. 0486/37 24 27
E. veerle.bovyn [at] n-va.be

Zeger Debyser (gemeenteraadslid N-VA)
M. 0491/22 71 52
E. zeger.debyser [at] n-va.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is