Wieland Verbrugghe

Limburger in Leuven

Momenteel woon ik in de Andreas Vesaliusstraat, in het centrum van Leuven. Mijn vader is een West-Vlaming die sociologie is gaan studeren in Leuven en daar mijn moeder leerde kennen. Zij werkt nog als huidspecialist. Ben geboren in Leuven in Sint-Rafaël, maar groeide samen met mijn 2 zussen op in Genk.

Mijn middelbare school doorliep ik in Hamont-Achel (internaat) en Genk. Mijn universitaire studies voldeed ik aan de KU Leuven: bachelor geschiedenis en een master politieke wetenschappen. Daarnaast behaalde ik ook een graduaat bibliotheekschool. Na mijn studies ben ik blijven ‘plakken’ in Leuven.

Mijn eerste werkervaring deed ik op in verschillende bibliotheken waaronder die van exacte en sociale wetenschappen (KU Leuven). Sinds 1 oktober 2012 werk ik voor de N-VA fractie in het Vlaams parlement. Eerst als medewerker van Vlaams Parlementslid Tine Eerlingen. Daar gaf ik inhoudelijke ondersteuning in de beleidsdomeinen Leefmilieu, Natuur, Landbouw en Mobiliteit. Na de verkiezingen van 2014 werk ik voor Vlaams Parlementslid Piet De Bruyn. Voor hem volg ik de thema’s armoedebestrijding, suïcidepreventie, natuur en holebi-rechten mee op.

Het sociale is voor mij belangrijk. Zo was ik zelf actief in het verenigingsleven: de scouts, verschillende voetbalclubs en studentenkring historia.

De armoedecijfers in Leuven tonen aan hoeveel mensen moeite hebben om rond te komen. Ik merk ook hoe moeilijk het wordt voor vele mensen om een betaalbare woning te kopen of te huren in Leuven. Het is ook zonde dat gezinnen vaak wegtrekken uit de stad zodra er gezinsuitbreiding is. Hier is een belangrijk taak weggelegd voor het bestuur.

In de stad of dichtbij de stad wonen heeft heel veel voordelen. Je bent overal dichtbij en je hebt minder last van mobiliteitsproblemen. Zo heb ik de luxe om mij vaak te kunnen verplaatsen zonder auto, een bewuste keuze. Al gebruik ik soms een deelauto (cambio).

Ontspannen, dat is voor mij afspreken met vrienden om in één van de vele Leuvense restaurants of café’s te gaan eten of iets gaan drinken. Verder hou ik van lezen, reizen, voetballen, lopen of fietsen.

Ik ijver voor:

-makkelijk bereikbare stadsdiensten met laagdrempelige klachtenmeldingen, opvolging én feedback

-participatie bij beleid: écht luisteren naar de Leuvenaars dmv participatieprojecten

-degelijk onderhouden straten en voetpaden zonder putten en een proper openbaar domein

-een goede verkeersveiligheid: een beter fietsbeleid en minder bussen in de binnenstad