Stadsmonitor 2021: belastingen, wonen, parkeren en criminaliteit pijnpunten

Op 16 juni 2021

“Leuven dreigt stad te worden die voorbehouden is voor nieuwe élite”

Vandaag stelde het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur de Stadsmonitor 2021 voor Leuven voor. Deze monitor is het resultaat van een bevraging die bij een paar duizend Leuvenaars in het najaar van 2020 werd uitgevoerd over allerlei thema’s die spelen op lokaal niveau. “Leuven is een prachtige stad, dat wisten we al,” aldus Lorin Parys, fractievoorzitter, en Zeger Debyser, gemeenteraadslid. “Het verwondert dus niet dat de Leuvenaars terecht over een aantal zaken zoals het cultuur- en vrijetijdsaanbod en ons onderwijs tevreden zijn of zich gezond voelen. Maar de Stadsmonitor legt ook de vinger op een aantal wonden: de Leuvense belastingontvangsten swingen de pan uit, de ontevredenheid bij de Leuvenaars over het gebrek aan bewonersparkeerplaatsen neemt toe, wonen in Leuven is erg duur en de criminaliteitsgraad blijft hoog. Onze stad mag geen stad worden voor een nieuwe elite, een plek waar alleen wie de torenhoge huizenprijzen en belastingen kan betalen, zich kan vestigen.”

Fiere Leuvenaars
“Leuven is een prachtige stad die veel te bieden heeft: ontspanning, cultuur, handel, horeca, sport, onderwijs, innovatie, erfgoed,… Noem maar op en je vindt het in Leuven. 78 % van de Leuvenaars geeft dan ook te kennen trots te zijn op zijn stad, terwijl 93 % aangeeft graag in Leuven te wonen. Dat is leuk om te zien en dat moeten we koesteren”, aldus Parys. “Het is ook hartverwarmend dat het vertrouwen van de Leuvenaar in zijn medemens blijft stijgen.”

Belastingscollege
Wie het zich kan veroorloven in Leuven te wonen, krijgt daar meteen een peperdure rekening voor gepresenteerd door het stadsbestuur. Parys: “Deze meerderheid is een echt belastingscollege, waar het bestuur een recordbedrag ophaalt bij de Leuvenaars. Ze doet dat niet enkel met een stijgende onroerende voorheffing en hoge personenbelastingen, maar ook alle andere belastingsontvangsten gaan door het dak. Het linkse stadsbestuur maakt zo een stad exclusief voor een nieuwe élite die het zich kan permitteren hier een huis te kopen en belastingen te betalen.”

Wonen blijft duur
De mediaanprijs van een woning in Leuven is 410.000 euro. Die van een appartement 230.000 euro. Zeger Debyser: “Het is dus maar een beperkt publiek dat zich hier kan vestigen. En terwijl 80% van de Leuvenaars een auto heeft, daalt het aantal inwoners dat zegt dat er voldoende bewonersparkeerplaatsen zijn in de buurt verder naar minder dan de helft. En de ambitie van dit progressief college is om dat aantal nog te verminderen. Tezelfdertijd is bijna de helft van de Leuvenaars bezorgd om zijn kinderen veilig naar school te laten fietsen en neemt het aantal verkeersongevallen met gewonden toe. De verhuisintentie neemt dan ook toe naar bijna 1 op 5 Leuvenaars. Daarom is het een goede zaak dat de N-VA ervoor zorgde dat zwaar transport aan scholen tijdens de schoolspits verboden wordt.”

Criminaliteitsgraad blijft hoog
Tenslotte legt de Stadsmonitor ook de vinger op de wonde van de onveiligheid. “Het aantal geregistreerde criminele feiten blijf erg hoog in Leuven. Dat resulteert in een stijging van het aantal Leuvenaars dat zegt bepaalde buurten te mijden. Daar moeten we snel en kordaat tegen optreden, zodat onze stad van iedereen blijft,” zeggen Parys en Debyser.

Lorin Parys
Fractieleider
0476/45.34.01

Zeger Debyser
Gemeenteraadslid
0491/22.71.52

stadsmonitor_2021

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is