U bent hier
N-VA Leuven vraagt om vooruitstrevend te zijn op ICT vlak en haar ICT specialisten te laten onderzoeken in hoeverre de evolutie van het laatste decennium zijn intrede kan maken in onze stad.
Vorige week kondigde het Leuvense stadsbestuur aan dat er werk wordt gemaakt van een duurzame ICT omgeving en dat ze hiervoor als eerste stad in Vlaanderen een samenwerkingsovereenkomst afsluit met Fair ICT Flanders. Dit zou o.m. gerealiseerd worden door het langer inzetten van ICT-apparatuur en het energiezuiniger maken van serverruimtes. Wat als een nobel initiatief klinkt is anno 2020 eigenlijk zeer bedenkelijk.
“Het is een voorstel zoals oude dieselwagens te behouden tot ze uit elkaar vallen want dat is beter voor het milieu”, aldus Katrien Houtmeyers.
Al jaren maakt de ICT-wereld een evolutie door richting cloudtechnologie. Het clouddaanbod is eenvoudig en duurzaam: op basis van je noden kan je makkelijk op basis van een cataloog aan ICT componenten, je eigen serverpark virtueel en zelfs serverloos in de cloud beheren, uitbreiden, en afschalen waar nodig. Je surft onmiddellijk mee op de laatste technologische waves, bespaart enorm op exploitatiekosten, mitigeert risico’s en faciliteert op die manier de digitalisering.
Anja Verbeeck: "Waar een traditionele server vaak slechts 6% tot 12% van zijn capaciteit gebruikt zal hij wel 100% kosten in investering, onderhoud en verbruik (eigen verbruik en koeling). Vele virtuele servers samen gebruiken amper meer dan wat ze nodig hebben. Geconsolideerd op één grote virtuele omgeving brengt dit enorme voordelen. Dit geoptimaliseerd systeem is daarom niet alleen goedkoper, milieuvriendelijker maar biedt ook een hogere kwaliteit en beschikbaarheid die bij traditionele servers dramatisch afneemt door slijtage naarmate ze ouder worden, om nog maar te zwijgen over de veiligheidsrisico’s die hiermee gepaard gaan.”
Debby Appermans: "Leuven slaat met zijn aankondiging duidelijk een ander pad in. Eentje van een verouderde en niet geoptimaliseerde (lees dure) en onbetrouwbare ICT uitbating. De aankoop van Fair Trade computermuizen is dan ook het enige positieve, maar helaas heeft dit door het kiezen voor een voor de rest verouderde oplossing, niets meer dan een symbolische waarde.”
Als N-VA vragen wij dat Leuven vooruitstrevend is op ICT vlak en dat Leuven haar ICT specialisten laat onderzoeken in hoeverre de evolutie van het laatste decennium zijn intrede kan maken in onze stad. Bovendien kan Leuven ook gebruik maken van de ICT-raamcontracten van de Vlaamse overheid. Die piste dient minstens onderzocht te worden. In de commissie is hier met geen woord over gesproken. Evenmin over de kosten/baten analyse.
“Studies bij andere organisaties gaven aan dat de energieconsumptie tot de helft kan terug gebracht worden met verdere, daar bovenop nog aanzienlijke besparingen op de aankoop en het beheer van de ICT apparatuur”, zegt Katrien Houtmeyers, “Met de besparingen die Leuven hierop zou realiseren kan er werk gemaakt worden van een verdere optimalisatie van de digitale dienstverlening naar burgers en ondernemingen toe.”
Katrien Houtmeyers
Federaal parlementslid
Gemeenteraadslid
0473/86.42.44
Anja Verbeeck
Gemeenteraadslid
0493/12.24.35
Debby Appermans
Gemeenteraadslid
debby.appermans@ n-va.be