Zwemvijver in Provinciaal Domein

Op 23 maart 2022, over deze onderwerpen: Sport

N-VA roept stadsbestuur op samen te werken met Provincie voor zwemvijver in Provinciaal Domein

Eerder deze maand raakte het nieuws bekend dat de Provincie Vlaams-Brabant plannen heeft om het openluchtzwembad in het Provinciedomein in Kessel-Lo tegen eind 2025 te sluiten. Tegelijkertijd start er een vooronderzoek naar de mogelijkheid er duurzame waterspeelplekken aan te leggen. Lorin Parys, fractievoorzitter en Pieterjan Vangerven, gemeenteraadslid: “De technische installaties van het openluchtzwembad lopen op hun laatste benen en de uitbatingskost is hoog. Toch zou het jammer zijn als er geen waardig zwemalternatief in de plaats komt. Er is al een tekort aan zwemwater in Leuven en dat zou er met het verdwijnen van het zwembad in het Provinciedomein niet beter op worden. Wij roepen het stadsbestuur en de provincie dan ook op om samen te werken en samen op zoek te gaan naar een alternatieve oplossing. We denken hierbij aan een ecologische zwemvijver naar het voorbeeld van zwemvijver Boekenberg in Antwerpen. Als het stadsbestuur menens is om in te zetten op meer zwemwater, zou het haar tijd en energie en het geld van de Leuvenaar beter in een dergelijk project investeren, dan in een zwembad aan de Vaartkom dat niet gedragen is door de buurt. Daarnaast is het ook meer dan tijd dat het stadsbestuur eindelijk werk maakt van het beloofde 50-meter zwembad.”

Pieterjan Vangerven: “Dat er in Leuven een tekort aan zwemwater is, is een feit. Maar dan doelen we in de eerste plaats op zwemwater dat dagelijks kan gebruikt worden. Het is uiteraard fijn om een openluchtzwembad te hebben bij warme temperaturen, maar de nood aan meer zwemwater dat dagdagelijks kan gebruikt worden is in Leuven nog vele keren hoger. En daar horen we het stadsbestuur niet over. Er werd daarvoor al ettelijke keren een studie beloofd, maar op resultaten en concrete stappen is het nog steeds wachten. Ondertussen is de stad Leuven zo ongeveer de enige Vlaamse centrumstad zonder 50-meter bad. En dat voor een stad die de titel van Europese Sportstad binnenhaalde… Als het stadsbestuur écht iets wil doen aan het tekort aan zwemwater in het Leuvense, dan zet het prioritair hierop in. ”

“Dat wij vinden dat er prioritair op een 50-meter bad moet worden ingezet, belet evenwel niet dat ook wij het jammer zouden vinden als het zwembad in het Provinciedomein zou verdwijnen zonder vervangen te worden door ander zwemwater”, gaat Lorin Parys verder. “Heel wat Leuvenaars vinden in de zomermaanden verkoeling in dat zwembad, dus dit is een leuk extraatje. Daarom roepen wij het stadsbestuur op om samen met de Provincie aan een alternatief te werken en er desgevallend zelfs mee in te investeren. In de plaats van miljoenen veil te hebben voor de bouw en uitbating van een niet-gedragen openluchtzwembad (/-vijver) aan de Vaartkom, waar de buurt zich er met hand en tand tegen verzet, lijkt het ons veel wenselijker dat het stadsbestuur haar energie en centen beter investeert in bijvoorbeeld een ecologische zwemvijver in het Provinciedomein, wat een veel betere locatie is dan de woonbuurt Vaartkom.”

Pieterjan Vangerven (gemeenteraadslid N-VA)
M. 0495/74 25 19
E. pieterjan.vangerven [at] n-va.be

Lorin Parys (fractievoorzitter N-VA)
M. 0476/45 34 01
E. lorin.parys [at] n-va.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is