Strijd tegen woninginbraken

Op 15 december 2021, over deze onderwerpen: Veiligheid

N-VA Leuven vraagt het stadbestuur om eindelijk werk te maken van Buurtinformatienetwerken (BIN) in de strijd tegen woninginbraken.

Klassiek zijn de maanden november, december en januari piekmaanden wat het aantal woninginbraken betreft. Dat is in Leuven niet anders. N-VA Leuven vraagt het stadsbestuur om eindelijk in te zetten op Buurtinformatienetwerken (BIN) in de strijd tegen woninginbraken, minstens in de donkerste maanden van het jaar.

Lorin Parys, fractievoorzitter: “Gisteren verscheen in de media een oproep van de Leuvense politie om alert te zijn voor woninginbraken, omdat er ook dit jaar een stijgend aantal inbraken wordt vastgesteld sinds het korten van de dagen. Helaas is dat een jaarlijks weerkerend fenomeen. Niettegenstaande de inspanningen die de Leuvense politie levert om het aantal woninginbraken te doen dalen, blijft het aantal woninginbraken sinds 2016, met om en bij de 430 geregistreerde woninginbraken per jaar, ongeveer op hetzelfde niveau. Enkel vorig jaar zagen we een daling van de cijfers ‘dankzij’ de coronamaatregelen en de twee lockdowns. Om het aantal inbraken te proberen te doen dalen en de kans om woninginbraken te voorkomen te vergroten, vragen wij het stadbestuur om eindelijk buurtinformatienetwerken (BIN) te promoten en uit te rollen. Een buurtinformatienetwerk heeft een groot preventief karakter en heeft in andere steden en gemeenten reeds bewezen bij te hebben gedragen aan het herleiden van het aantal inbraken. Door de grotere en vluggere informatiestroom tussen burgers en politie wordt de pakkans van de dieven vergroot.”

Lies Verlinden, gemeenteraadslid: “Een BIN is een samenwerkingsverband tussen politie en burgers, om gemakkelijk informatie uit te wisselen over verdachte handelingen of misdrijven. De bedoeling van een BIN is dat wanneer een inwoner een verdachte situatie of persoon ziet, hij of zij contact opneemt met de politie via het noodnummer. Dan kan de lokale politie nagaan wat er aan de hand is en het netwerk activeren door bijvoorbeeld een bericht te versturen met een preventieve tip (bv. steek een licht aan). Terwijl de buurt de preventieve tip uitvoert, spoort de politie vervolgens de verdachte / dader op. Het is dus geen burgerwacht, maar wel een extra sociale controle die kan helpen om onze stad veiliger te maken. Sommige gemeenten en steden werken al met buurtinformatienetwerken en daar zien ze de positieve effecten ervan. Laten we hier in Leuven ook eindelijk mee aan de slag gaan. Zeker in de donkerste maanden van het jaar is het opportuun om extra in te zetten op het vermijden van woninginbraken en de pakkans van dieven te vergroten.”


Lorin Parys
fractievoorzitter
0476 45 34 01

Lies Verlinden
Gemeenteraadslid
0479 61 87 66

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is