Plannen Vaartkom

Op 9 februari 2022, over deze onderwerpen: Ruimtelijke ordening

Reactie N-VA Leuven op plannen van de Vaartkom: ja voor meer groen en inspraak, neen tegen zwemvijver en prijskaartje 12 miljoen euro

Zonet maakt het Leuvense stadsbestuur via de pers bekend dat een nieuwe stap wordt gezet in de heraanleg van de Vaartkom en de Vaartkomoevers en dat er werd ‘gekozen’ voor het wedstijdontwerp van het team rond Tractebel. Lorin Parys, fractievoorzitter en Zeger Debyser, gemeenteraadslid: “Dat de oevers van de Vaartkom een opwaardering nodig hebben, daar is iedereen het over eens. In het ontwerp zien we dan ook enkele goede zaken. Zo voorziet het ontwerp eindelijk meer groen aan de Vaart en leuke wandelpontons over het water, ingrepen die we zelf ook al hadden voorgesteld. Maar we vragen het stadsbestuur af te stappen van de gehanteerde therapeutische hardnekkigheid om de stem van de Leuvenaars en buurtbewoners te negeren. Er is geen enkel draagvlak voor het bouwen van een zwembad, nu blijkbaar zwemvijver, in de Vaartkom.”

Lorin Parys: “Buurtbewoners verzamelden niet minder dan 800 handtekeningen tegen de komst van een zwembad aan de Vaart en brachten dit via een burgerinitiatief op de gemeenteraad van juni vorig jaar. De buurtbewoners klaagden tegelijkertijd het gebrek aan inspraak aan. En wat stellen we vast? Het stadsbestuur legt deze roep van de buurtbewoners opnieuw gewoon naast zich neer en kiest toch voor een zwemvijver aan de Vaart. En, het wordt een klassieker, het gat in de hand van dit college wordt ook voor dit project steeds groter. Dit project was initieel begroot op 5 miljoen euro, dan op 11 en ondertussen op 12 miljoen euro nog voor de eerste spade in de grond is gezet.”

Zeger Debyser: “Het prijskaartje dat aan dit prestigeproject vasthangt is exorbitant hoog. Bij de aanpassing van de meerjarenbegroting stelde het stadsbestuur de heraanleg van de Tervuursestraat, de Kapucijnenvoer en de Brabanconnestraat voor onbepaalde tijd uit, omdat er geen budget werd voorzien. Zelfde verhaal voor de in 2017 aangekondigde balsportenhal in Heverlee en de renovatie van de hopeloos verouderde sporthal in de rijschoolstraat. Maar voor dit project kan het stadsbestuur het prijskaartje zomaar verhogen met een grove 7 miljoen euro. 12,3 miljoen euro voor een zwembad dat de buurtbewoners niet willen, dat gaat er bij ons niet in. En dat terwijl het perfect mogelijk zou zijn om de oevers van de Vaartkom her aan te leggen zonder zwembad en dus met een aanzienlijk lager prijskaartje.”

“Samengevat zeggen we ja tegen meer groen en inspraak en neen tegen een zwempartij en een prijskaartje van meer dan 12 miljoen euro,” besluiten Parys en Debyser.

Zeger Debyser
Gemeenteraadslid
0491 22 71 52

Lorin Parys
Fractievoorzitter
0476 45 34 01

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is