N-VA vraagt dringend meer transparantie over het gevoerde beleid Geen goed klimaatrapport voor Leuven

Op 1 juli 2019, over deze onderwerpen: Natuur en klimaat

Het provinciaal klimaatrapport werd vorige week bekend gemaakt. Ook de stad Leuven heeft immers beloofd in het kader van de Europese burgemeestersconvenant om de CO2 uitstoot tegen 2020 met 20% te verminderen. De stad Leuven kreeg in 2017 nog een Europese prijs voor haar belofte om Leuven tegen 2030 klimaatneutraal te maken. In realiteit steeg de Leuvense CO2 uitstoot in 2016 t.o.v. 2011 nog met 3.1%.


We mogen ons niet blind staren op cijfers, maar de N-VA fractie is toch wel bezorgd. De uitstoot daalde in het openbaar vervoer, de huishoudens en de industrie maar steeg aanzienlijk in de tertiaire sector en de landbouw. Deze cijfers steken schril af tegen vroegere hoeraberichten van de stad en vragen om meer uitleg. Inmiddels zouden we toch een dalende trend moeten zien willen we de doelstellingen nog halen.


Gemeenteraadslid Zeger Debyser: “ We beseffen dat de vorige bestuursploeg voor dit resultaat verantwoordelijk is en onderschrijven de inspanning van de nieuwe ploeg met onder meer extra zonnepanelen. Toch hopen we dat de stad met een uitleg komt voor deze slechte resultaten. Hoe verhouden deze cijfers zich tot de cijfers die de stad zelf naar buiten brengt? En waarom zijn trouwens de eigen CO2 uitstoot resultaten voor 2018 nog steeds niet bekend? Die in Mechelen worden door het zelfde bedrijf gemaakt en staan al lang op het web.”


Provincieraadslid Tine Eerlingen : “ We zijn juni 2019. In 2020 moeten we terug rapporteren aan Europa. Waar blijft de beloofde evaluatie van het voorbije klimaatbeleid waar we al zo lang naar vragen en welke lessen worden getrokken voor de toekomst? Met onze kennisinstellingen moeten wij voortrekker zijn in de toepassing van nieuwe technologie om het klimaatprobleem realistisch aan te pakken.”


Zeger Debyser
Gemeenteraadslid
0491/22.71.52


Tine Eerlingen
Gemeenteraadslid
0485/19.90.08

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is