N-VA Leuven vraagt het stadbestuur om Buurtinformatienetwerken (BIN) uit te rollen in de strijd tegen woninginbraken

Op 25 november 2020, over deze onderwerpen: Veiligheid

Klassiek zijn de maanden november, december en januari piekmaanden wat het aantal woninginbraken betreft. Dit is in Leuven niet anders (in 2019 vond bijna 1 op de drie in Leuven geregistreerde inbraken plaats in de maanden november, december of januari).

“Niettegenstaande de inspanningen die de Leuvense politie levert om het aantal woninginbraken te doen dalen, blijft het aantal woninginbraken sinds 2016, met om en bij de 430 geregistreerde woninginbraken per jaar, ongeveer op hetzelfde niveau” aldus Lorin Parys (fractievoorzitter N-VA Leuven): “Om deze cijfer te proberen te doen dalen en de kans om woninginbraken te voorkomen te vergroten, vragen wij het stadbestuur om buurtinformatienetwerken (BIN’s) te promoten en uit te rollen. Een buurtinformatienetwerk heeft een groot preventief karakter en heeft in andere steden en gemeenten reeds bewezen bij te hebben gedragen aan het herleiden van het aantal inbraken. Door de grotere en vluggere informatiestroom tussen burgers en politie wordt de pakkans van de dieven vergroot.”

“Een BIN is een samenwerkingsverband tussen politie en burgers, om gemakkelijk informatie uit te wisselen over verdachte handelingen of misdrijven. De bedoeling van een BIN is dat wanneer een inwoner een verdachte situatie of persoon ziet, hij of zij contact opneemt met de politie via het noodnummer. Dan kan de lokale politie het netwerk activeren en alle leden krijgen een melding om uit te kijken naar de verdachte persoon of om op hun hoede te zijn. Het is geen burgerwacht, maar wel een extra sociale controle die zal helpen om onze stad veiliger te maken. Sommige gemeenten en steden werken al met buurtinformatienetwerken en daar zien ze de positieve effecten ervan” aldus Lorin Parys.

Lies Verlinden (gemeenteraadslid): “In Leuven kennen we al het BIN-Z, dat is een buurtinformatienetwerk voor zelfstandige ondernemers (winkeliers, horecazaken,…) die via dat netwerk bijvoorbeeld snel signalementen van winkeldieven kunnen doorgeven, maar wij willen nu ook graag starten met ‘gewone’ buurtinformatienetwerken om het aantal woninginbraken nog verder terug te dringen. Het systeem is hetzelfde als bij een BIN-Z, alleen ligt de nadruk bij de gewone BIN’s niet op het voorkomen van winkeldiefstallen, maar op het voorkomen van woninginbraken. Met dit initiatief hopen we zeker in de donkerste maanden van het jaar extra in te zetten op het vermijden van woninginbraken en de pakkans van dieven te vergroten.”

Cijfers woninginbraken (bron: Politiële Criminaliteitsstatistieken)
2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019
550 553 628 501 679 825 753 463 368 429 435

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is