N-VA Leuven bezorgd over verdere inkrimping handel in Leuven

Op 14 juli 2025, over deze onderwerpen: Economie, Leegstand

N-VA Leuven nam het laatste rapport over de detailhandel van Locatus door en stelt vast dat de trend van de voorbije jaren helaas wordt verdergezet in Leuven: de leegstand neemt toe en het aantal beschikbare handelspanden wordt kleiner. N-VA Leuven is bezorgd dat startende ondernemers nog moeilijk een pand vinden om een zaak te starten in Leuven. Het is daarom belangrijk dat niet enkel de schepen van handel de inspanningen voor handel en horeca verderzet in plaats van de taksen te verhogen. Ook op andere domeinen moet rekening worden gehouden met de impact op onze handel. Denken we daarbij bv. aan mobiliteit en bereikbaarheid, netheid van de straten,... Met een leegstandspercentage van 9,8% (2023: 9,5%) zit Leuven in de middenmoot van de centrumsteden. Brugge, Gent, Oostende en Sint-Niklaas hebben een lager percentage.

Gemeenteraadslid Karen Van Herck: “Maar dat leegstandspercentage zegt niet alles. Wanneer we kijken naar de getallen achter dat percentage, zien we ook in absolute cijfers een stijging van de leegstand. Zowel de frictieleegstand, van minder dan 1 jaar, maar ook de langdurige leegstand is in Leuven hoog. We gingen in 2024 naar 196 leegstaande handelspanden, in 2023 waren dat er nog 192. Daarvan staat meer dan de helft (100) langdurig leeg.”

Bovendien daalt ook het aantal handelspanden verder naar 2.010. In 2023 waren dat er nog 2.030, in 2019 hadden we in Leuven nog 2.088 handelspanden. Deze trend van inkrimping van het bestand van handelspanden zien we in nagenoeg alle centrumsteden. Enkel in de centrumsteden Aalst, Antwerpen, Gent en Turnhout stijgt het aantal handelspanden ten opzichte van vorig jaar. Karen Van Herck: “Het aanbod daalt dus, en we maken ons zorgen over de impact op zowel startende ondernemers als gevestigde handelaars. Vinden starters nog wel een geschikt pand en heeft het gedaalde aanbod een impact op de huurprijzen voor onze gevestigde waarden? Ook de aantrekkelijkheid van de stad lijdt hieronder. Leegstaande panden bieden niet de beleving waarmee we bezoekers aan onze stad kunnen binden.” Fractieleider Zeger Debyser: “Een lokaal bestuur heeft niet alle sleutels in handen, maar kan wel een rol spelen via kernafbakening, ruimtelijke ordening en vergunningenbeleid. Dat gaat dan over de keuzes waar detailhandel zich het best kan ontwikkelen. Er is een totaalaanpak nodig om de aantrekkelijkheid van de stad voor ondernemers én klanten te vergroten. Niet alleen het beleid van de schepen van handel is daarbij van tel, ook andere schepenen hebben hun rol te spelen.Die motivatie en urgentie missen we toch in Leuven. Zo verwachten we van de schepen van stadsreiniging dat de straten er netjes bij liggen. Niemand winkelt graag in een rommelige straat. Het is een spijtige zaak dat de herinrichting van de Bondgenotenlaan is verwezen naar de Griekse kalender. En klanten en bezoekers moeten uiteraard ook gewoon vlot in Leuven raken zonder ANPR-GASboetes. Het is alvast een goede zaak dat er bij het bepalen van de evenementenkalender in de toekomst wel zal worden rekening gehouden met de handelaars.” Van Herck en Debyser: “De leegstand en daling van het aantal handelspanden is een zorgwekkende trend. N-VA Leuven vraagt een totaalaanpak van het college om bezoekers, klanten en handelaars naar Leuven te trekken en er te houden. In deze koopjesperiode en met dit prachtig zomerweer willen we tenslotte een oproep doen aan de ganse regio. Kom winkelen in onze prachtige stad en ondersteun daarmee onze handel en horeca.” 

Gemeenteraadslid Karen Van Herck: karen.vanherck [at] n-va.be

Fractieleider Zeger Debyser: zeger.debyser [at] kuleuven.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is