U bent hier
Met een aantal slimme maatregelen kunnen we rondslingerend restafval tegengaan
Een overvolle kledingcontainer, rondslingerend restafval en een aftandse elektriciteitsdeur, meer is er niet nodig om een gezellige straat in Kessel-Lo het uitzicht te geven van een groezelige achterbuurt.
Op sites waar kleding- en glascontainers staan, zien we dat er vaak een probleem is van sluikstorten, zeker als die containers niet op tijd leeggemaakt worden. Mensen deponeren hun glas of oude kleding dan tussen de containers wat weer restaanval aantrekt. Ondergrondse containers, zoals de stad al op sommige plaatsen voorzien heeft, kunnen dat probleem deels voorkomen omdat die opstelling minder ruimte geeft om te sluikstorten. Om het probleem goed aan te pakken zijn er evenwel ook oplossingen nodig om deze containers niet overvol te laten worden.
Debby Appermans, gemeenteraadslid voor N-VA, ziet een aantal eenvoudige maatregelen om restafval tegen te gaan: “Een simpel hulpmiddel is het plaatsen van informatieborden met daarop de dichtstbijzijnde containers met eventueel de wandelafstand. Zo weet de gebruiker ten minste waar die naartoe kan als een container vol blijkt te zijn.”
“Op elke container moeten ook duidelijk de contactgegevens staan waar iedereen kan melden dat een container vol is.”, volgens gemeenteraadslid Anja Verbeeck: “Zo wordt immers vermeden dat een container enkele dagen niet bruikbaar is en kan sluikstorten op tijd tegengegaan worden.”
Debby Appermans ziet nog een derde en wellicht een nog meer efficiënte oplossing: “Het is vandaag perfect mogelijk om de containers uit te rusten met sensors. Deze geven op elk moment in real-time de vullingsgraad van de container aan.”
N-VA ziet hierin zowel voordelen voor de ophaalfirma als voor de gebruiker.
- De ophaalfirma kan de rondes zo inrichten dat de bijna volle containers op tijd leeggemaakt worden en vermijdt om onnodige kilometers te rijden naar halfvolle afvalhouders, wat ook het milieu ten goede komt.
- De gebruiker zou online kunnen zien welke containers in de buurt bijna vol zijn en zo voor een andere locatie kiezen. Deze informatie kan bovendien ook gebruikt worden om bijkomende containers te plaatsen op locaties waar ze snel vol zijn. Dankzij die slimme containers blijven deze plaatsen steeds ordelijk.
N-VA Leuven vraagt daarom dat de stad snel onderzoekt of ze informatieborden kan plaatsen bij de containers en ook de mogelijkheid onderzoekt om sensors te plaatsen in afvalcontainers, in een tweede fase eventueel ook voor de kleinere vuilbakken.
Debby Appermans, gemeenteraadslid N-VA