Meer dan 4,3 miljard euro aan subsidies en investeringen Vlaamse regering investeerde fors in Leuven

Op 22 mei 2019, over deze onderwerpen: Financiën, Goed bestuur, Onderwijs, Wonen
Investering

“Leuven is bestolen” door de Vlaamse Regering was de straffe bewering die enkele Leuvense politici nog maar kort geleden maakten.

“Dus besloot ik de proef op de som te nemen en heb de cijfers opgevraagd,” zegt Lorin Parys (N-VA). “De afgelopen 5 jaar investeerde de Vlaamse overheid meer dan 700 miljoen euro in Leuvense scholen, bedrijven en organisaties. Daarnaast wees het nog ongeveer 3,7 miljard subsidies toe aan Leuvense instellingen.

Leuven moet de slimste stad van Vlaanderen worden en dan is het belangrijk dat ook de volgende Vlaamse Regering investeert in onze stad”, zegt Parys.

Een slordige 700 miljoen euro, dat is het bedrag dat de Vlaamse Regering heeft geïnvesteerd in Leuven. “Daarvan ging er bijvoorbeeld meer dan 11 miljoen euro naar nieuwe schoolgebouwen. En vanuit de Vlaamse Maatschappij voor Sociale Woningen werd bijna 78,5 miljoen euro geïnvesteerd in de sociale huisvesting in onze Dijlestad”, aldus Parys.

Naast investeringen, worden ook tal van Leuvense organisaties gesubsidieerd vanuit de Vlaamse Overheid. “Ook daar kreeg Leuven de nodige aandacht van deze Vlaamse Regering,” vertelt Parys, “want het gaat op vijf jaar tijd toch om zo’n 3,7 miljard euro. Het gros van die subsidies gaat naar de KU Leuven en innoverende spin-offs van onze universiteit, de levensaders van onze stad. Die investeringen zorgen voor een groot aantal vacatures voor hoogopgeleide beroepen.” Maar ook Leuvense kmo’s van schoenmakers tot apothekers konden rekenen op 167 miljoen steun om te groeien en investeren.

“Ik denk dat weinig andere steden in Vlaanderen zo goed bedeeld zijn geweest door de Vlaamse Regering. De inzet is om dat ook in de volgende Vlaamse Regering waar te maken,” besluit Parys.

Lorin Parys
Fractieleider gemeenteraad
0476/45.34.01

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is