Immo: het aandeel van jonge kopers

Op 23 augustus 2022, over deze onderwerpen: Wonen

Aandeel jonge kopers op huizenmarkt in geen enkele Vlaamse centrumstad lager dan in Leuven.

Persreactie:

N-VA vraagt maatregelen voor jonge kopers.

Wonen in Leuven is duur. Dat is al langer bekend.  Jongere kopers zijn daar van de dupe. Voor hen wordt het quasi onmogelijk om nog een huis te verwerven in Leuven. Vandaag werden cijfers bekend gemaakt in de media die dat bevestigen. Het aandeel jonge kopers in Leuven bedraagt slechts 26%, dat is het laagste cijfer van alle Vlaamse centrumsteden.   De mediaan prijs voor een huis is met 389.000 euro dan ook het hoogste in Leuven.

Gemeenteraadslid Pieterjan Vangerven: “Niet alleen heeft dit college deze bestuursperiode de onroerende voorheffing 10% verhoogd wat wonen nog duurder maakt. Bovendien heeft schepen Devlies de belofte gedaan om de onroerende voorheffing voor jonge Leuvense kopers gedurende drie jaar kwijt te schelden via toekenning van een premie. Dat was een prima voorstel dat wij zeker steunen. Waarom maakt hij daar geen werk van?”

Fractieleider Zeger Debyser: “Verder vragen we de bouwverordening aan te passen zodat er kleiner en goedkoper kan gebouwd worden. We vragen van projectontwikkelaars te eisen dat ze 20% van hun aanbod voorbehouden voor Leuvenaars met een modaal inkomen, zodat ook kinderen van Leuvenaars hier nog een huis kunnen kopen. Mirakeloplossingen bestaan niet maar deze voorstellen kunnen zeker helpen.”

Zeger Debyser
fractieleider N-VA​

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is