Fruit en groenten telen op platte daken

Op 29 oktober 2021, over deze onderwerpen: Natuur en klimaat

Binnenkort fruit en groenten telen op platte daken van publieke gebouwen?

Begin deze maand kondigde het stadsbestuur aan dat Leuvenaars die graag tuinieren maar geen of slechts een kleine tuin hebben vanaf volgend jaar een volkstuintje zullen kunnen huren. Katelijne Dedeurwaerder, gemeenteraadslid, wil nog een stapje verder gaan. “Op de gemeenteraad vroeg ik maandagavond dat het stadsbestuur onderzoekt of het mogelijk is om ook het telen van groenten en fruit op platte daken van publieke gebouwen mogelijk te maken. Het voorstel beviel schepen David Dessers (Groen) die hiermee aan de slag wil gaan en het nader zal bekijken samen met de Voedseladvies- en Landbouwraad.”

“Momenteel wordt er in verschillende steden reeds ingezet op het telen van groenten en fruit op daken van publieke ruimtes. In Brussel heb je bijvoorbeeld het project Potage-toit waar men groenten teelt op daken. In Elsene startte Delhaize Boondael met een moestuin op het dak. En in Berchem heeft stadsboerderij ’t PAKT 1800 vierkante meter ingenomen op daken om te groenten te telen.”

“Ook Leuven telt heel wat inwoners met groene vingers, maar lang niet Iedereen heeft een tuin(tje) waar men zelf de handen uit de mouwen kan steken. Daarom kondigde het stadsbestuur eerder deze maand aan dat Leuvenaars vanaf volgend jaar een volkstuintje zullen kunnen huren”, aldus Dedeurwaerder. “Een leuk initiatief, maar de beschikbare tuintjes zijn beperkt. Dit zou men kunnen opvangen door het potentieel van de platte daken op openbare gebouwen te gebruiken. Op die manier stimuleer je niet alleen de lokale productie, het is tevens klimaatvriendelijk, en zal ongetwijfeld ook de sociale contacten bevorderen. Bovendien speel je in op het steeds groter wordende aantal inwoners van Leuven en het ermee gepaard gaande fenomeen dat de beschikbare ruimte steeds schaarser wordt. Het komt er dus op aan van alles zo optimaal mogelijk te benutten.”


Katelijne Dedeurwaerder
gemeenteraadslid
0478/36.11.36

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is