De organisatie van en de informatieverstrekking rond de mobiliteits- en parkeeroplossingen in de marge van het WK wielrennen kan beter

Op 9 september 2021, over deze onderwerpen: Goed bestuur, Mobiliteit, Sport

“Stuur bij waar het nog kan”

 

Met nog een tweetal weken in het verschiet voor de start van het WK Wielrennen blijven nog heel wat onduidelijkheden bestaan wat betreft de mobiliteitsoplossingen die de stad aanbiedt aan de Leuvenaars.

Lorin Parys, fractievoorzitter: “Een voorbeeld: op de Ruelensvest geldt een parkeerverbod vanaf 18 september maar inwoners krijgen pas op 20 september te horen of er een alternatieve parkeerplaats is, dat is te gek voor woorden. Tijdens de gemeenteraad van augustus lieten wij al optekenen dat het stadsbestuur haar huiswerk rond de mobiliteitsmaatregelen en tijdelijke parkeeroplossingen voor het WK Wielrennen nog niet af had. Tien dagen later blijkt dit nog steeds niet het geval te zijn. Zullen mensen met een handicap nu bijvoorbeeld voorrang krijgen bij het reserveren van een alternatieve parkeerplaats of niet? En ook de informatieverstrekking rond de maatregelen kan beter.”

N-VA Leuven vraagt het stadsbestuur dringend bij te sturen en alsnog bijkomende informatie te geven.

Lorin Parys: “Terwijl bepaalde categorieën van Leuvenaars wiens parkeerplaats, garage of oprit niet of moeilijk bereikbaar zal zijn, vanaf 11 september een alternatieve parkeerplaats kunnen aanvragen, is het op vandaag nog steeds niet duidelijk hoe men dit zal moeten aanvragen en vanaf hoe laat? Op de website van de stad Leuven staat hierover niets te lezen. Er wordt enkel vermeld dat “Je een parkeerplaats kan aanvragen van 11 tot en met 19 september”. Wij vragen dat het stadsbestuur hier dringend meer informatie over geeft en helder over communiceert, zodat Leuvenaars die in aanmerking komen, zich kunnen organiseren.”

Pieterjan Vangerven: “Daarnaast stellen wij vast dat er nog steeds geen voorrangsregeling werd uitgewerkt voor mensen met een handicap, zoals wij in de gemeenteraad van augustus hebben gevraagd. Dit is onbegrijpelijk. Voor 4.100 niet of moeilijk bereikbare parkeerplaatsen zijn er slechts 2.100 alternatieve plaatsen voorzien. Hierbij hanteert de stad het principe ‘eerst komt, eerst maalt’. Mensen met een handicap zullen dus geen voorrang krijgen en zijn dus ook niet zeker dat zij zeker over een alternatief zullen beschikken. Dit is zonder meer een asociale maatregel. En dat voor een stadsbestuur dat beweert inclusiviteit na te streven…”

“Een bijkomend probleem waar duidelijk niet goed is over nagedacht, is dat er op sommige plaatsen, zoals bijvoorbeeld de Erasme Ruelensvest, al een parkeerverbod geldt vanaf 18 september om 6u ’s morgens, terwijl op de website van de stad Leuven staat te lezen dat Leuvenaars ten laatste op maandag 20 september 2021 zullen weten of en waar ze zullen kunnen parkeren” gaat Lorin Parys verder. “Deze Leuvenaars hebben uiterlijk op 17 september een antwoord nodig en eigenlijk is dat ook al rijkelijk laat. Want zelfs al zou er dan ‘al’ bericht wordt dat er geen alternatieve plaats beschikbaar is, dan beschikken de betrokkenen amper nog over tijd om een andere oplossing te zoeken.” “Kortom, de organisatie van de mobiliteitsmaatregelen kon en kan duidelijk beter. Het lijkt er wel op dat het stadsbestuur verrast werd door het feit dat het WK binnen twee weken in Leuven plaatsvindt…

Nochtans weet men dit al jaren en heeft men dus ruimschoots de tijd gehad om dit voor te bereiden. Wij merkten dit ook al op tijdens de gemeenteraad van augustus en formuleerden meerdere suggesties. Het is jammer dat het stadsbestuur er niet mee aan de slag gegaan is. Om nu nog bijkomende parkeerplaatsen te vinden, is het ondertussen waarschijnlijk te laat, maar het aanpassen van de info op de website, het hanteren van een voorrangsregeling voor mensen met een handicap en het aanpassen van de termijn waarbinnen mensen een antwoord zullen krijgen op hun aanvraag voor een alternatieve parkeerplaats is nog steeds mogelijk. Wij vragen het stadsbestuur dit dan ook alsnog te doen en bij te sturen.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is