Circulatieplan is een catastrofe voor de mobiliteit in Kessel-Lo. N-VA vraagt snelle oplossingen.

Op 11 september 2023, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Twee weken na invoering van het mobiliteitsplan voor Kessel-Lo blijkt het in de praktijk een slecht circulatieplan te zijn dat Kessel-Lo immobiel maakt. De raadsleden van N-VA Leuven worden overstelpt door klachten van burgers. Schepen Dessers had beloofd dit plan te evalueren en zo nodig aan te passen. De 7 Kesselse raadsleden van N-VA en hun lijsttrekker roepen samen de schepen alvast op de knelpunten zo snel als mogeljk op te lossen.

Raadsleden Debby Appermans, Karen Van Herck, Veerle Bovyn, Katia Warny, Pieterjan Vangerven, Fred Debrun en Katelijne Dedeurwaerder:

  • “Sinds de invoering van het circulatieplan 2 weken geleden zijn de files op de Diestse- en Tiensesteenweg alleen maar langer geworden. Het verkeer staat daar stil. Voor de Leuvenaars die daar wonen is dit geen pretje en sowieso slecht voor hun gezondheid. We hadden dit voorspeld. Zonder regionale mobiliteitsoplossingen kan men het verkeer niet ongestraft wegduwen naar de steenwegen. Dit is nefast voor de leefbaarheid.”
     
  • “De omrijfactor is op veel plaatsen veel te hoog. We horen pijnlijke verhalen van senioren die kilometers om moeten rijden om boodschappen te doen en van zorgverstrekkers die veel langer onderweg zijn om hun patïenten te bezoeken.”
     
  • “Terwijl in het circulatieplan nog werd gekozen voor een aangename tijdelijke inrichting met bloembakken, zien we nu harde betonblokken. De Kesselaars spreken over de anti-tank linie. Moest de autohaat van het college nu echt zo visueel uitgedrukt worden.”
     
  • “De verkeersveiligheid is er zeker niet op verbeterd, in smalle geknipte straten moet nu in twee richtingen worden gereden. Je zal maar een vuilnisophaler in zo’n straat zijn. De eerste tuinmuurtjes werden al stuk gereden. De logica van de knips in de Koning Albertlaan is zoek.”
     
  • “De gewijzigde voorrangsregels, de verkeersbordeninflatie, het gebrek aan logica, maakt de leesbaarheid in het verkeer problematisch. Dit zal aanleiding geven tot meer overtredingen en een verhoogd onveiligheidsgevoel. De fietsvoorrang op het Locomotievenpad is dan weer onvoldoende aangegeven. Levensgevaarlijk.”

Fractieleider en lijsttrekker Zeger Debyser: “Veel van onze voorspellingen zijn jammer genoeg waarheid geworden. Dit is een slecht circulatieplan. In sommige straten zal wel minder verkeer zijn, maar in andere straten zijn de bewoners juist slechter af. Leefbaarheid en bereikbaarheid zijn voor alle Kesselaars belangrijk. We vragen ons af wat het doel van dit plan is. Maakt dit plan de leefbaarheid, de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid globaal genomen niet slechter dan ervoor? Schepen Dessers had beloofd te monitoren en het plan desnoods aan te passen. Het is voor ons duidelijk dat het plan nu al dient geëvalueerd te worden en aangepast.”

Contacteer:

De N-VA raadsleden van Kessel-Lo:

  • Debby Appermans (debby.appermans [at] n-va.be), Veerle Bovyn (0486 37 24 27), Fred Debrun (0472 96 11 94), Katelijne Dedeurwaerder (0478 36 11 36), Pieterjan Vangerven (0495 74 25 19), Karen Van Herck (0497 77 63 38) en Katia Warny (0497 21 20 89)
  • Fractieleider en lijsttrekker Zeger Debyser (0491 22 71 52)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is