BLM Betoging: N-VA heeft pak vragen bij voorbereiding en veiligheid politiemensen

Op 9 juni 2020, over deze onderwerpen: Veiligheid

Gisterenochtend heeft N-VA de burgemeester gevraagd de aangekondigde betoging van Black Lives Matter in Leuven te verbieden. Al van in het weekend verschenen op sociale media berichten dat er in Leuven een betoging op til was. “Wij vinden racisme en geweld verwerpelijk. Maar samenscholen in tijden van corona is gevaarlijk én verboden. Bovendien waren we na zondag met de incidenten in Brussel gewaarschuwd. De burgemeester ging in op onze vraag en verbood de betoging. Maar daarna liep het mis,” zegt Lorin Parys, fractieleider van de N-VA in Leuven. “We willen hieruit leren om bij een volgend incident beter voorbereid te zijn en onze politiemensen beter te beschermen. We bedanken uitdrukkelijk de politiemensen die ter plaatse in moeilijke omstandigheden de situatie onder controle moesten brengen.”

“Hoewel de betoging werd verboden, werd de Bond er toch voor afgezet. Relschoppers konden eerst door het centrum lopen en vernielingen aanrichten, vooraleer er arrestaties volgden. Hier lijkt toch een en ander fout gelopen te zijn in de voorbereiding,” zeggen Lorin Parys en Lies Verlinden, gemeenteraadslid.
Een aantal elementen die volgens ons beter hadden gekund:

1. Er was geen uitgeschreven manifestatie order. Zo’n order maakt de instructie van de burgemeester, de hoogste officier van bestuurlijke politie, duidelijk voor het politiekorps. Die instructie kan bijvoorbeeld luiden, de ‘betoging is verboden maar we gedogen,’ of ‘de betoging is verboden, we omsingelen alle deelnemers en schrijven Corona PV’s uit.
Maar zonder ‘manifestatie order’ was de instructie van de burgemeester onduidelijk voor de politiemensen ter plaatse en was er geen specifiek draaiboek over hoe om te gaan met een escalatie.

2. Het korps kreeg vooraf dus ook geen uitgebreide briefing over de manifestatie.

3. Er was initieel te weinig mankracht om op te treden waardoor de politiemensen niet anders konden dan de herrieschoppers eerst te laten begaan.

4. Er werden geen secties en pelotons gemaakt zoals dat hoort bij manifestaties. Er was geen commandopost opgesteld.

5. De politiemensen die uiteindelijk het veld werden ingestuurd moesten dat doen zonder de gebruikelijke beschermende kledij die ze nochtans verplicht dragen bij dergelijke manifestaties. Ze hadden dus geen pak, geen helm en geen schild. Ook de federale reserve had sneller kunnen opgeroepen worden.

“We zijn het aan onze Leuvense politiemensen verplicht om hen enkel de straat op te sturen nadat ze een gedegen voorbereiding en voldoende persoonlijk beschermingsmateriaal hebben gekregen. Dat moet volgende keer beter. We vragen dus aan de burgemeester, als hoofd van de politie, om een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar wat er fout liep en hoe we dit voorkomen in de toekomst,” zegt Parys.
Lies Verlinden: “Tot slot willen we graag duidelijkheid over wat er zondag te gebeuren staat. Klopt het dat er een aanvraag is ingediend voor een nieuwe manifestatie? Wordt die ook verboden en zal de burgemeester daarvoor duidelijke instructies geven aan zijn korps?”

Lorin Parys
Fractieleider N-VA
0476/45.34.01

Lies Verlinden
Gemeenteraadslid
0479/61.87.66

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is