ANPR Gas boetes

Op 28 september 2021, over deze onderwerpen: Mobiliteit
ANPR

ANPR Gas boetes: knip in de Burchtstraat breekt alle records en boetes op het Martelarenplein en in Spaanse Kroon dalen al lang niet meer

Gisteren stuurde het stadsbestuur een persbericht de wereld in waarin gesteld werd dat “ANPR-vaststellingen overal in dalende lijn” zijn. “Een zeer gekleurde interpretatie” aldus Zeger Debyser, gemeenteraadslid. “De cijfers leren eigenlijk twee zaken: dat elke invoering van nieuwe ANPR-camera boetes leidt tot een torenhoog aantal boetes én dat de cijfer vervolgens stabiliseren op een niveau dat nog steeds hoog is. Een voorbeeld: de ANPR-camera’s aan de Spaanse Kroon (Oudebaan en Hoegaardsestraat) waren bij de invoering ervan in juli 2017 goed voor ongeveer 2.750 GAS-boetes. Dit aantal daalde vervolgens geleidelijk aan tot ongeveer 500 inbreuken per maand in augustus 2019. Sindsdien blijven de camera’s aan de Spaanse Kroon op een constant niveau van 500 inbreuken per maand flitsen. Ook de cijfers voor het Martelarenplein zijn niet zo rooskleurig als het stadsbestuur wil laten geloven. Daar zien we zelfs dat de cijfers sinds mei 2021 opnieuw aan het stijgen zijn en de laatste maanden op een constant niveau van 2.300 inbreuken per maand flitsen. Dat zijn er 74 per dag. Als klap op de vuurpijl brak de ANPR-camera aan de Burchtstraat alle records door bij zijn indienststelling de eerste maand meer dan 8.000 inbreuken vast te stellen. Dat is ondertussen wel gedaald tot ‘slechts’ 3.000 vaststellingen per maand, maar dat zijn er dus nog steeds 100 per dag.

” Zeger Debyser: “Eind augustus vroeg ik via een schriftelijke vraag de ANPR-cijfers op. Tot mijn grote verrassing diende ik evenwel vast te stellen dat deze cijfers eerst naar de pers werden gestuurd en dan pas dan aan mij werden bezorgd. Bovendien werd er door het stadsbestuur aan de cijfers een wel erg gekleurde interpretatie gegeven, ongetwijfeld om de aandacht af te proberen te leiden van het feit dat de cijfers hoog blijven.”

“Voor het eerst zijn er ook cijfers beschikbaar over de inmiddels ‘beruchte’ knip aan de Burchtstraat”, gaat Debyser verder. “En ook daar zien we hetzelfde stramien: een torenhoog aantal boetes bij de inwerkingstelling waarna het aantal boetes afneemt. Voor de Burchtstraat waren dat er in de eerste maand ongeveer 8.000, dat is 260 per dag (!), waarna de cijfers daalden tot een 3.200-tal inbreuken in mei 2021, waarna de cijfers opnieuw stegen tot 4.500 in juni 2021 om nu opnieuw te dalen tot ‘slechts’ 3.000 inbreuken per maand (d.i. 100 per dag).”

“Terwijl het stadsbestuur zich op de borst klopt omdat de cijfers sinds de inwerkingtreding gedaald zijn, heeft het dus eigenlijk maar weinig om zich vrolijk over te maken. De cijfers mogen dan wel gezakt zijn vergeleken met de eerste maanden na de inwerkingtreding, de meeste ANPR-camera’s flitsen op vandaag nog steeds op een erg hoog niveau. Dit leidt niet alleen tot torenhoge boetes, maar laten we vooral toch ook niet vergeten dat dit elke keer gepaard gaat met een onveilige verkeerssituatie. En wat gezegd van de verstrooide beboete bezoeker die door een onoplettendheid bijvoorbeeld door de knip van de Burchtstraat rijdt, vervolgens een boete van 55 EUR in zijn of haar bus krijgt? Die zien we misschien niet meer terug in Leuven, met alle nadelige gevolgen voor onze handel en horeca.”

“Wij vragen heel concreet om met een waarschuwing te werken bij een eerste overtreding. Zo leren de mensen de nieuwe verkeerssituatie kennen zonder dat ze boos de stad de rug toekeren. Qua verkeersveiligheid maakt dat weinig verschil, maar dit zal tot minder frustraties en ongenoegen leiden. En waar de cijfers hoog blijven, dringt zich een veel betere signalisatie op, zoals ook ondermeer de bewoners van de Spaanse Kroon vragen. Signalisatie ter hoogte van de Vlietstraat waar men de “ANPR” zone inrijdt, zouden al kunnen helpen.”

Zeger Debyser
Gemeenteraadslid
0491 22 71 52

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is