Vlaamse Reuzen en Geuzen Spreken: Axel Buyse (uitgesteld)

27 mei 2020 - 19:30

Reuzen en Geuzen


Onze spreker

Axel Buyse is sinds 1 januari 2019 de hoogste diplomatieke vertegenwoordiger van Vlaanderen bij de Europese Unie. Hij studeerde geschiedenis en politieke wetenschappen aan de KU Leuven en was eerst 19 jaar buitenlandjournalist voor De Standaard. Op 1 januari 2003 begon hij aan zijn carrière als Vlaams diplomaat in Den Haag. In 2011 werd hij tot Overheidsmanager van het jaar benoemd voor zijn inzet voor Vlaanderen bij de Raad van de Europese Unie en in 2013 kreeg hij de Orde van de Vlaamse Leeuw.

Jarenlang was hij dus een bevoorrechte deelnemer aan het politiek en diplomatiek schouwspel en op woensdag 27/5 gunt hij ons een blik achter de schermen.


Zijn lezing

De heer Buyse zal kan het kort hebben over de zin en onzin van het eigen Vlaams buitenlands beleid en van de eigen diplomatieke vertegenwoordiging. Hij zal ons toelichten hoe Vlaanderen enerzijds opkomt voor zijn bevoegdheden, maar anderzijds ook zo pragmatisch mogelijk de mogelijkheden van de traditionele federale diplomatie aanwendt. Over zijn stokpaardje 'De uitbouw van maximale relaties met Nederland, als opstapje naar de rest van de wereld' verwachten wij ook een boeiende getuigenis. En tenslotte neemt hij ons mee in de wereld van de werkzaamheden binnen de Europese instellingen, met de kansen die deze bieden, maar ook met de beperkingen waarop Vlaanderen blijft botsen. En dat alles in het licht van een verdere, noodzakelijke ombouw van het land ‘België’.

Wie ‘België’ wil behouden, zal moeten toestaan dat het land ingrijpend verandert en daar zelfs actief aan meewerken.

 

 
Adres: 

De Wingerd
Wingerdstraat 14
3000 Leuven

Deelnameprijs: 3 euro

 

Omwille van de corona-crisis hebben wij dit evenement moeten annuleren. In samenspraak met de spreker zoeken we een nieuwe datum in betere tijden.