U bent hier
Samenleven in Leuven met rechten én plichten
Leuven is een rijke stad, maar kent ook een toenemend probleem van kansarmoede bij zowel ‘oude’ als nieuwe Leuvenaars. Het onderwijs en de sociale dienstverlening van OCMW doen hun uiterste best om de extra uitdagingen op te vangen, maar slagen daar vaak niet in omwille van de aanhoudende hoge nieuwe instroom van kansarmen. Het stadsbestuur voert een onvoldoend activerend beleid met te weinig aandacht voor rechten én plichten en te beperkte prioriteit voor de kennis van het Nederlands.
Kandidaat-burgemeester Zeger Debyser: “Als gemeenschapspartij sluiten we niemand uit, en kiezen we voluit voor inclusie. Een stad waarin meer burgers zich engageren voor elkaar is een gelukkige en weerbare gemeenschap. Daarom moeten we de drempels tot deelname aan het gemeenschapsleven zo veel mogelijk verlagen. Dan gaat dan onder meer over financiële, fysieke en taaldrempels.”
Het sociaal beleid moet kwetsbaren helpen en tegelijk stimuleren om zoveel mogelijk zelf te participeren. N-VA Leuven ziet daarbij een belangrijke rol voor de vele verenigingen en middenveldorganisaties die onze stad rijk is. Raadslid Karen Van Herck: “De stad moet dit niet allemaal zelf of alleen proberen te doen. We geloven in co-creatie met middenveldorganisaties die expertise hebben in het sociaal beleid in Leuven zoals Ruimtevaart, Buurtwerk ‘t Lampeke, de Wissel, CAW en de participatie van doelgroepen. Verenigingen en middenveld moeten meer ruimte krijgen, zowel letterlijk als figuurlijk.”
De N-VA pleit als partij voor een gezond evenwicht tussen rechten en plichten voor werkzoekenden. Tegenover het recht om een uitkering te ontvangen, staat de plicht om een positief gevolg te geven aan een passende jobaanbieding of een aanbod om een opleiding te volgen.
Lid Bijzonder Comité Katia Warny: “Maar werken moet ook lonen, en financiële ondersteuning zoals die via de REMI-tool moet hieraan getoetst worden. In deze actieve benadering past ook een lokaal actieplan om de sociale (uitkerings-) fraude aan te pakken via een toetsing van de werkbereidheid (door VDAB en OCMW) en een controle van domicilie en gezinstoestand (door de lokale politie). Financiële steun wordt vanuit het OCMW steeds gekoppeld aan een aanklampende opvolging door de maatschappelijk werker. Vaak spelen niet enkel financiële drempels, maar ook mentale problemen een rol. Sociale vaardigheden ontbreken soms. Dan is ‘meer geld’ geen oplossing en zijn andere vormen van ondersteuning nodig.”
Tot slot legt Katelijne Dedeurwaerder nog de focus op de taaldrempels: “Voor ons is kennis van het Nederlands essentieel. Nederlands is de taal die ons allen als Leuvenaars verbindt. Volgens de
stadsmonitor staat in 2023 meer dan 54% van de Leuvenaars positief tegenover diversiteit. Daarmee is Leuven de meest tolerante centrumstad van Vlaanderen. Om dat zo te houden is er nood aan een sterk inburgerings- en integratiebeleid in Leuven. We zetten daarom nog sterker in op de kennis van het Nederlands via diverse laagdrempelige initiatieven, zoals babbelcafés, huiswerkbegeleiding, ontmoetingsplekken, buddywerking, … We stimuleren werkgevers om in te stappen in taalstages op de werkvloer. En N-VA Leuven wil vrijwillige inburgeringscoaches inschakelen die nieuwkomers extra ondersteuning bieden bij het leren van Nederlands en het vertrouwd raken met onze samenleving.”
Contacteer:
Gemeenteraadslid Karen Van Herck (plaats 8): 0497 77 63 38 karen.vanherck [at] n-va.be
Lid Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst Katia Warny (plaats 12): 0497 21 20 89 katia.warny [at] n-va.be
Gemeenteraadslid Katelijne Dedeurwaerder (plaats 10): 0478 36 11 36 katelijne.dedeurwaerder [at] n-va.be
Fractievoorzitter en lijsttrekker Zeger Debyser: 0491 22 71 52 zeger.debyser [at] n-va.be