Woonbeleid in Leuven: een straatje zonder einde

Op 29 mei 2018, over deze onderwerpen: Goed bestuur, Ruimtelijke ordening, Wonen

Straatjesgang en verkoop gronden

Het antwoord van het stadsbestuur op de wooncrisis in Leuven is om bijna 1 miljoen euro uit te geven om 4 arbeiderswoningen om te vormen tot een magazijn voor straatveegmachines. “In een stad met een wooncrisis, kan je met 1 miljoen euro 6 gezinnen huisvesten in plaats van 30  straatveegmachines zoals het stadsbestuur nu doet,” zegt kandidaat-burgemeester Lorin Parys. En vandaag zegt schepen voor Vastgoed Mohamed Ridouani dat de stad meer gronden moet kopen. “Maar sinds 2012 heeft dit stadsbestuur meer dan 500 are Leuvense grond voor 23 miljoen EUR verkocht. We hebben vorig jaar een uitvoerig plan gelanceerd om meer mensen de kans te geven om in Leuven te blijven wonen door o.a. de onroerende voorheffing terug te betalen voor jonge kopers. Tijd dat het stadsbestuur daar werk van maakt.”

Straatjesgang

In de Straatjesgang staan een 4-tal arbeiderswoningen geklasseerd als erfgoed. De panden worden omgeven door de mooie tuin Dewalque. De stad verwierf de woningen en de grond voor 1 symbolische euro en wil er een magazijn voor maken voor 30 straatveegmachines.

N-VA gemeenteraadslid Griet Valgaeren: “De initiële raming voor de renovatie kwam op 500.000 euro. Veel geld voor een magazijn zonder uitbreidingsmogelijkheid en een buurtlokaaltje dat niet eens bereikbaar is door minder-mobiele mensen. Nu blijkt de aanbesteding op 916.000 euro te komen of 30.000 euro per karretje. Door werken in eigen beheer te doen wordt de geraamde kost verlaagd naar 745.000 euro, maar in feite moet dat eigen beheer ook worden aangerekend”.

Fractieleider Zeger Debyser “Onbegrijpelijk is ook dat men daarbij beknibbelt op de isolatie in een stad die klimaatneutraal wil worden. De karretjes hebben een tijdelijk onderkomen gevonden in een leegstand pand in de O.L.Vrouw-straat, wat de stad de tijd biedt om een andere lange termijn oplossing te vinden voor de karretjes in een magazijn of garage. Erfgoedpanden worden bovendien best herbestemd naar hun oorspronkelijke bestemming, in dit geval woningen.”

Gronden

Louis Tobback illustreerde de houding van dit stadsbestuur m.b.t. betaalbaar wonen in de Knack van 9 mei 2018: “Het klopt, dat de prijs van een woning in Leuven bijzonder hoog is. Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik daaraan kan doen.” Nu zegt schepen van Vastgoed Mohamed Ridouani: “We moeten als stad meer grond kopen.” Uit een reeks schriftelijke vragen blijkt nu dat de schepen van Vastgoed en het stadsbestuur sinds 2013 meer dan 500  are grond op het grondgebied van Leuven heeft verkocht voor een prijs van 23 miljoen euro.

CLT

Nu schaart ook de sp.a zich achter het Community Land Trust principe. Maar voor de oproep proefprojecten gemeenschappelijk wonen van minister Homans, heeft de stad Leuven geen aanvraag ingediend. Enkel het private initiatief voor de Abbeyfieldwoningen deed mee. “Een CLT kan interessant zijn om kwetsbare groepen in Leuven te kunnen huisvesten, maar het systeem mag geen Win-for-Life worden voor enkele Leuvenaars die de kans hebben om erop in te tekenen,” zegt de N-VA Leuven.

De N-VA Leuven wil dat het stadsbestuur projectontwikkelaars oplegt om 20% van nieuwe projecten voor Leuvenaars met een bescheiden inkomen voor te behouden, de onroerende voorheffing voor jonge kopers tijdelijk kwijt te schelden en meer te investeren in Sociaal Verhuur Kantoor woningen. “Leuven heeft nood aan geloofwaardige ambitie op het vlak van woonbeleid,” besluit Parys

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is