Shop&Go wordt Flop&Go: Beloofde uitbreiding Shop&Go naar 45 minuten op helling

Op 14 maart 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Na aandringen van de handelaarsvereniging Liefst Leuven, besloot het Leuvense stadsbestuur om gratis parkeren op Shop&Go-plaatsen op te trekken van 30 minuten naar 45 minuten. N-VA Leuven had trouwens al in 2016 met een ludiek filmpje gewezen op de onrealistische parkeertijd van 30 minuten. Maar omdat het stadsbestuur ondertussen ook 100.000 euro investeerde in de installatie van parkeersensoren, dreigt die hele belofte nu dode letter te blijven. De bestaande regelgeving zegt immers dat wanneer de stad ergens langer dan 30 minuten parkeren toelaat, het moet werken met een blauwe schijf, zo niet dreigt elke boete ongeldig te zijn. “Het is simpel, het stadsbestuur heeft twee keuzes: of het gooit de 100.000 euro investering in parkeersensoren in de vuilbak, of het breekt haar belofte aan de Leuvenaars en de handelaars. In beide gevallen zijn de Leuvenaars de geschoren aap. De uitbreiding van de Shop&Go dreigt dus uit te draaien op Flop&Go,” zegt kandidaat-burgemeester Lorin Parys.

Heel wat klanten van Leuvense handelaars lopen vandaag boetes op door te lang te parkeren op Shop&Go-plaatsen in Leuven. Gemeenteraadslid Tine Eerlingen (N-VA) vindt 30 minuten sowieso te kort: “Dat is gewoon zeer onrealistisch. Als je bij de bakker en de beenhouwer moet zijn, moet je sprinten met boodschappen in de hand om geen boete te krijgen. Als er wat klanten voor jou staan, ben je sowieso gezien”.  

Communicatiecampagne

Morgen stelt het stadsbestuur, anderhalf jaar na de invoering van het circulatieplan, voor het eerst een communicatiecampagne voor. Die heeft meer dan 200.000 euro gekost en zal de nadruk leggen  op parkeren in het centrum. Maar hoe kan je nu een campagne starten zonder duidelijkheid over de Shop&Go plaatsen? Wij vragen dat het stadsbestuur daar vandaag nog duidelijkheid over schept zodat Leuvenaars en handelaars weten waar ze aan toe zijn,” zeggen Parys en Eerlingen.  “Daarbij, waarom weet het stadsbestuur dit al meer dan drie weken, maar zwijgt het hierover? Hebben de Leuvenaars en de handelaars geen recht om te weten hoe de vork aan de steel zit?

“Maak ondergrondsparkeren voor 1 uur gratis”

Parys en Eerlingen zijn scherp voor het stadsbestuur. “Welke keuze het bestuur ook maakt, de Leuvenaar is het grootste slachtoffer van haar eigen stadsbestuur. Met zulke vrienden heeft de Leuvenaar en de handelaar geen vijanden meer nodig. De N-VA heeft twee jaar geleden al voorgesteld om voor iedereen één uur gratis ondergronds parkeren mogelijk te maken in combinatie met de Shop&Go plaatsen. Maar het stadsbestuur blijft potdoof voor de verzuchtingen van de handelaars.

 

Lorin Parys Kandidaat-Burgemeester 0476 45 34 01

Tine Eerlingen Gemeenteraadslid 0485 19 90 08

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is