Reactie N-VA Leuven op Tobback in De Zondag: ‘Zet die plaat af.’

Op 2 september 2018, over deze onderwerpen: Goed bestuur, Verkiezingen 2018

Telkens het eigen beleid in Leuven faalt, is dat volgens burgemeester Tobback de fout van een ander - meestal Vlaanderen. Het is tijd om die plaat af te zetten en zélf ambitie te tonen in Leuven. Als het over betaalbaar wonen gaat, is het rood van de socialisten niet langer robijnrood maar schaamrood. Wij hebben, in tegenstelling tot de sp.a, tien frisse voorstellen klaar om de kinderen van Leuvenaars de kans te geven hier te blijven wonen. 


Vlaanderen stelt de middelen ter beschikking voor het bouwen van sociale woningen. Het zijn er nooit meer geweest dan onder het beleid van Liesbeth Homans, sinds 2014 gaat het over bijna 3 miljard voor nieuwbouw en renovatie van sociale woningen. Het initiatief om sociale woningen te bouwen ligt echter lokaal. En het is de burgemeester die kan optreden tegen onveilige toestanden zoals die in Leuven bestaan met 7 vluchtelingen op één studentenkot. Maar in Leuven treedt de burgemeester niet op.
 
Een paar feiten
 
o   Leuven heeft evenveel huurwoningen op de sociale verhuurkantoor markt als… Izegem.
o   De burgemeester zei in mei van dit jaar in Knack niet te weten wat hij moet doen aan de hoge woningprijzen in Leuven en de sp.a lijsttrekker, Mohamed Ridouani, prijst ‘goedkope’ stadsappartementen aan voor 310.000 EUR tot zelfs 350.000 euro. Dan ben je de pols van je stad kwijt. Zeker omdat je als alleenstaande maximum €2423 mag verdienen om in aanmerking te komen voor dit soort woningen. Dat betekent dat je 70% van wat je maandelijks verdient zou moeten afbetalen als je geen kapitaal van thuis meekijgt. Met als gevolg dat het Leuven stadsbestuur de rijken subsidieert met deze formule.
o   En het nieuwe idee waar sp.a Leuven mee op de proppen komt, is dat het stadsbestuur meer gronden moet aankopen terwijl Ridouani als schepen van vastgoed de afgelopen jaren voor meer dan 50.000 m² en 23 miljoen euro gronden heeft verkocht.
 
Nieuwe voorstellen voor betaalbaar wonen van N-VA
 
Wij hebben wél frisse ideeën die ervoor moeten zorgen dat de kinderen van Leuvenaars hier kunnen blijven wonen.
 
o   Wij willen voor financiële verlichting zorgen voor jonge kopers de eerste en dus de moeilijkste jaren na hun aankoop. Als we dat voorstellen op de gemeenteraad, stemt de sp.a tegen. Wij willen dat het gemeentelijk deel van de onroerende voorheffing voor jonge kopers die een modale woning kopen 3 jaar lang wordt kwijt gescholden  – voor de meeste kopers een besparing van 600 tot 1.000 euro per jaar.
 
o   Het huidig beleid is nu te veel geënt op de projectontwikkelaar, te weinig op de Leuvenaar. Dus is ons voorstel om voor elk groot nieuw project, de ontwikkelaar te verplichten om 20% van wat hij op de markt brengt voor te behouden voor Leuvenaars die net te veel verdienen voor een sociale woning en te weinig om op eigen kracht een huis te bouwen.
 
o   Door de bouwverordening aan te passen en de regel dat een appartement gemidded 90m² te herzien, moeten we meer app’ten op maat van singles kunnen bouwen die ook betaalbaar zijn.
 
o   We moeten veel meer investeren in Sociale Verhuurkantoor Woningen – huizen die de privé via SPIT aanbiedt aan een goedkopere prijs maar met de garantie aan de verhuurder dat de huurprijs elke maand betaald wordt en het pand in goede staat terugkeert.


Kortom, het stadsbestuur heeft 24 jaar lang probleem nummer 1 in Leuven ‘vergeten’ aan te pakken. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is