U bent hier
Ook in Leuven signalen van toenemend seksueel geweld in uitgaansleven
“Dit mogen we niet negeren, en al zeker niet verzwijgen of verdoezelen”
Net zoals in Gent en Brussel kwamen er de laatste maanden ook in Leuven uit verschillende hoeken signalen van toenemend seksueel geweld in het uitgaansleven. Dat blijkt uit het antwoord van Johan Geleyns, de Leuvense schepen bevoegd voor horecabeleid, op een vraag van gemeenteraadslid en federaal parlementslid Katrien Houtmeyers (N-VA), die het probleem aankaartte in de commissies veiligheid en middenstand. Op de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen doet Houtmeyers drie concrete voorstellen om een versnelling hoger te schakelen in de strijd tegen seksueel geweld in het uitgaansleven.
“Bijna elke dag duikt er wel ergens in de media een verhaal op over seksuele agressie tegen vrouwen in het uitgaansleven”, zegt Katrien Houtmeyers, die spreekt voor alle vrouwen* binnen de Leuvense N-VA-fractie. “Vooral sinds de volledige heropening van de horeca op 1 oktober krijgen we steeds meer signalen van grensoverschrijdend gedrag. En terwijl ons tot nu toe vooral verhalen uit Gent en Brussel bereikten, blijkt nu dat ook Leuven zijn deel krijgt.”
“Het Leuvens stadsbestuur erkent het probleem en nam contact op met de politie die dit verder opvolgt. Daarnaast denkt de stad eraan om opleidingen ‘omgaan met agressie’ te organiseren voor horecapersoneel, zodat het adequaat kan reageren op gevallen van (seksueel) geweld in de zaak”, aldus Houtmeyers. “Het stadsbestuur neemt het probleem dus ernstig, wat ik uiteraard toejuich. Niemand zou zich in Leuven onveilig mogen voelen. En ook het feit dat de horeca en het horecapersoneel erbij betrokken worden, is positief.”
“Maar tegelijkertijd is het duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is. Daarom doe ik drie concrete voorstellen. Ten eerste lijkt het me niet meer dan logisch dat Night Vision, een project dat al sinds 2012 loopt en waarbij agenten in burger patrouilleren, observeren en eventueel discreet ingrijpen in het feestgedruis wanneer zij bijvoorbeeld signalen zien van grensoverschrijdend gedrag, wordt uitgebreid naar alle dagen van de week. Voorlopig loopt Night Vision enkel in het weekend maar ook op weekdagen en studentenavonden kunnen zich problemen van seksueel geweld voordoen.”
“Verder stel ik vast dat heel weinig mensen weten dat dit project bestaat. Ik pleit dus ook voor meer sensibiliseren en informeren, zodat jongeren er zich niet alleen goed van bewust zijn welke problemen zich kunnen voordoen in het uitgaansleven, maar tevens op de hoogte zijn van wat ze kunnen doen als ze lastig worden gevallen. Hoeveel jongeren die de Oude Markt bezoeken weten bijvoorbeeld dat ze de barman of -vrouw kunnen aanspreken die dan, in het kader van Night Vision, contact kan opnemen met de politie in burger om een kijkje te komen nemen? En om dit discreet te kunnen doen, stel ik voor om te werken met een code. In het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk en sinds begin oktober ook in Brussel kan je bijvoorbeeld “om Angela vragen”, dit is de code waarmee je het horecapersoneel discreet op de hoogte kan stellen van het feit dat je je bedreigd voelt, waarna het kan ingrijpen. Dat kan bijvoorbeeld door de belager buiten te zetten, een taxi te bellen voor de belaagde persoon of indien nodig de politie te bellen.”