N-VA vraagt busbediening en betere afstemming van de werken Tiensesteenweg

Op 6 augustus 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Verkiezingen 2018

Bussen Spaanse Kroon, Tivoliwerken en Oude Baan: N-VA vraagt busbediening en betere afstemming van de werken Tiensesteenweg

Gisteren zijn de werken van de Stad Leuven op de Tiensesteenweg gestart. De steenweg is afgesloten in de richting van Leuven. Door het afsluiten van de Tiensesteenweg in de richting van de stad rijden er geen bussen meer tussen de  Meerdaalboslaan en Tiensepoort. Je kan als inwoner van de Spaanse Kroon dus wel met de bus boodschappen gaan doen in de Carrefour, maar niet meer terugkomen. De wijk Spaanse Kroon wordt gedurende de werken niet meer bediend. Zeger Debyser, fractieleider: “Verschillende inwoners van de Spaanse Kroon contacteerden ons omwille van het wegvallen van de bussen in hun wijk. Nu zijn de normale drie - door stad betaalde - buslijnen in de Spaanse Kroon van het goede teveel. Maar nu vallen we in het ander uiterste tijdens de werken op de Tiensesteenweg, namelijk geen enkele bus meer. De stad betaalt zelf voor de bussen daar en zou daarmee een minimale busbediening tijdens de werken moeten garanderen. Dat kan door een lusbus in te leggen of een pendelbusje dat de wijk ontsluit.”

Casablanca en de buurt van de Koning Albertlaan hebben zelfs gedurende twee maanden nauwelijks busvervoer. Katia Warny en Lieven Vanpoucke: “In totaal worden er 5 haltes niet bediend in beide richtingen. Naar de markt gaan of in de stad gaan winkelen kan enkel met de bus voor sommige senioren of mensen die slecht te been zijn, maar dat is nu zo goed als onmogelijk. En in september wordt het niet makkelijk voor de jeugd om zich met het openbaar vervoer te verplaatsen. We vragen dat de stad voor een alternatief zorgt tijdens de werken zodat mensen zich met het openbaar vervoer kunnen verplaatsen. Bijvoorbeeld door een tijdelijke halte aan het rond punt van de Koning Albertlaan te maken.”

Busbaan Tiensesteenweg

Het Agentschap Wegen en Verkeer was trouwens ook van plan om gelijktijdig de geplande busbaan aan te leggen op de Tiensesteenweg tussen de Expressweg en de Koningin Elisabethlaan. Op die manier kon alle hinder op de Tiensesteenweg gebundeld worden tijdens de zomermaand augustus. Op de website van AWV staat sinds 19 juni echter te lezen: “Wegen en Verkeer wou de aanleg van de busbaan in augustus laten plaatsvinden tezamen met de start van andere werken van de stad Leuven om zo de hinder voor omwonenden te beperken. Na overleg met de Stad Leuven werd besloten om de werken toch niet in de maand augustus te laten plaatsvinden. Van zodra een nieuwe timing gekend is, communiceren we hierover op deze webpagina.” “Het is jammer dat die werken niet gelijktijdig plaatsvinden, want dan zouden de Leuvenaars maar één keer voor een afgesloten Tiensesteenweg hebben gestaan,” zegt Frieda Aerts.

Werken Oude Baan

In de tweede week van juli stuurde het stadsbestuur een brief naar de inwoners op de Oude Baan dat in augustus eindelijk hun voetpaden onder handen zouden worden genomen. Zeger Debyser: “N-VA wil daar trouwens de bomen behouden door de straat te versmallen.” Een week later stuurt het stadsbestuur een brief (in bijlage) naar dezelfde inwoners om de vorige brief in te trekken en het uitstel van de werken aan te kondigen. Merkwaardig genoeg geeft het stadsbestuur daarvoor als reden dat ‘het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer de stad Leuven enkele weken geleden op de hoogte stelde dat zij in augustus werken aan de Tiensesteenweg zullen uitvoeren. Vlaanderen kon de timing van die werken niet meer veranderen.” En het openleggen van de Tiensesteenweg en de Oude Baan samen zou niet verstandig zijn.

Tine Eerlingen: “Dat laatste kan kloppen maar de bewoners begrijpen niks meer van de communicatie van het stadsbestuur. Zeker niet omdat het stadsbestuur in juli in een brief verwijst naar werken van AWV terwijl het stadsbestuur die werken zelf heeft laten uitstellen in juni. De enige werken aan de Tiensesteenweg zijn dus de werken van het stadsbestuur zelf. We vragen op de volgende gemeenteraad dat het stadsbestuur de bewoners in  het vervolg correct zou inlichten en dat de werken beter gepland en op mekaar afgestemd worden. Enkel zo kunnen we de mobiliteitsknoop in en rond Leuven beginnen te ontwarren.”

 

Contact: Tine Eerlingen – 0485 19 90 08

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is