Dierentienpuntenplan

Op 31 augustus 2018, over deze onderwerpen: Natuur en klimaat, Verkiezingen 2018

LEUVENSE DIEREN GRIJPEN DE MACHT: N-VA Leuven presenteert haar dierentienpuntenplan 

Op donderdag 30 augustus werd de facebookpagina van N-VA Leuven gehackt. Dit bleek het werk te zijn van een reeks harige vrienden, die het gebrek aan actie op het vlak van dierenwelzijn in Leuven meer dan beu zijn. Ook vandaag ging de strijd verder en lanceerden de dieren hun dierentienpuntenplan, want ook de Leuvense dieren willen Verandering.

“Ik heb een groot hart voor dieren, maar in Leuven merk ik dat het stadsbestuur deze liefde niet deelt. Leuven kreeg weliswaar het label ‘diervriendelijke gemeente’, maar dat blijkt een label dat intenties beloont, en geen verwezenlijkingen”, aldus Lies Verlinden, kandidaat voor de gemeenteraads-verkiezingen op plaats vier. “Het is tijd dat er in Leuven een échte visie komt op dierenwelzijn. Een visie waar dieren centraal staan. De laatste zes jaar is er vanuit het stadsbestuur  amper iets  ondernomen, tenzij het om een provinciaal of Vlaams initiatief ging. Nu wil de sp.a plots een dierenasiel, maar hun schepen van leefmilieu is vandaag zelf bevoegd voor dierenwelzijn en heeft niets ondernomen”.

Daarom is er nood aan een echt actieplan, met als kers op de taart een echt asiel voor Leuven. De nood hiervoor is immers groot, gezien de regio met een opvangtekort kampt sinds de sluiting van het asiel van Aarschot. Maar er is nog veel meer dat we voor dieren en hun baasjes kunnen doen.

Het hele plan omvat deze tien punten:

  1. Een écht asiel voor Leuven als veilige thuishaven voor tamme katten en honden die gevonden zijn of waar men afstand van wil doen. Zo voorkomen we dat deze dieren gedumpt worden, en kunnen we een reflex creëren om sneller aan de alarmbel te trekken als er een verwaarloosde kat wordt aangetroffen. Zwerfkat in Leuven blijft natuurlijk bevoegd voor de Leuvense zwerfkatten.
  2. Dierenwelzijn als aparte schepenbevoegdheid, in plaats van een deel van leefmilieu.
  3. Een dierenflik, naar analogie met de studentenflik. Nu is er enkel een werkgroep bij de politie, maar we willen een bekend gezicht als aanspreekpunt om te ondersteunen, sensibiliseren en te handhaven.
  4. Een centraal meldpunt (online en telefonisch) voor gevonden en vermiste dieren, zwerfkatten en voor dieren in nood. Van daaruit wordt er verder gedispatcht naar de best geplaatste dienst.
  5. Meer sensibilisering rond belang van sterilisatie en castratie van katten, chippen, … via informatiecampagnes en uitleg op scholen
  6. Centraal informatiepunt rond dierenwelzijn op de website van de stad, met verwijzingen naar lokale en Vlaamse initiatieven rond dieren.
  7. Hoplr inschakelen als een platform voor dierenliefhebbers. Zo kan je op één locatie een oppas zoeken voor je dieren, advies vragen en afspreken met je buren om samen met de hond te gaan spelen. Zo zetten we weer een stapje vooruit in het bouwen van buurtnetwerken en het bestrijden van eenzaamheid.
  8. Meer faciliteiten voor honden: meer hondenlosloopzones binnen de ring, een hondenspeeltuin, een hondenzwemvijver en drinkpalen. Een viervoeter moet zich welkom voelen in de stad.  
  9. Bestrijden overlast door het plaatsen van poeppalen op strategische plaatsen, ook buiten de hondenloopweides.
  10. Inzet van geluidloos vuurwerk om gevoelige honden- en poezenoortjes te beschermen. In plaats van harde knallen, kan muziek het schouwspel begeleiden.

Meer info:

Lies Verlinden Kandidaat gemeenteraad N-VA plaats 4 0479 61 87 66

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is